Haber-Sen 6 No’lu Şube, PTT Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan baskılara, artan iş yüküne ve hukuksuz uygulamalara karşı açıklama yaptı. Açıklamada, PTT emekçilerinin pazar günlerinde bile çalıştırıldığı belirtildi.

PTT’de iş çok, personel yok

BİRGÜN EGE

KESK’e bağlı Haber-Sen 6 No’lu Şube, İzmir Posta İşleme Merkezi önünde artan iş yükü ve hukuksuz uygulamalara karşı basın açıklaması yaptı. Haber-Sen 6 No’lu Şube Sekreteri Nuray Çelik, PTT’de son zamanlarda haksız hukuksuz, insan onuruna yaraşmayan uygulamalara imza atıldığını söyledi.

Bazı illerde personel eksikliğinden kaynaklı biriken gönderilerin bir an önce dağıtılması gerekliliği öne sürülerek pazar günlerinde de çalışma ve 80, 100, 120 gönderi dağıtma zorunluluğu dayatıldığını vurgulayan Çelik, “Bu kadar iş yükü ve hukuksuzluk yetmezmiş gibi üstüne bir de İdari Hizmet Sözleşmeli (İHS) dağıtıcı emekçilerin performans ücretlerine göz dikildi. Yeni İHS performans yönetmeliği çıkartılarak İHS’li dağıtıcılar günlük 60 teslim oranı olmadan performans ücreti alamayacak hale getirilmektedir” dedi.

Gişede çalışan emekçilere PTTcell, sigorta, kredi vb. konulardaki işlem adedi ile baskı yapıldığını belirten Çelik, “Genel Müdürlüğün talebi doğrultusunda Başmüdürler kendi alt amirlerine baskı uyguladığı için gişelerde çalışan emekçilerde mobbing ve baskıya maruz kalmaktadır. Keza bazı şubelerde insanlık dışı çalışma koşulları mevcuttur. Şube de tek çalıştırılma da bunun sadece bir örneğidir. PTT Genel Müdürlüğü sorunları çözmek yerine dayatmacı ve baskıcı politikalarla PTT emekçilerini hayatını zindana çevirmiştir. PTT emekçileri, yönetimin belirlediği işlem hedefine ulaşmak için hızlı işlem yapmakta ve kendi sağlığını riske atmaktadır” diye konuştu.

PTT personelinin iş yükünü azaltacak ve PTT’nin verdiği hizmetin kalitesini artıracak çözüm, kadrolu personel istihdamını artırmak olduğunu dile getiren Çelik, talepleri şu şekilde sıraladı:

“-3600 Posta Emekçilerine de Verilmelidir.
-İHS’ kadroya alınmalıdır.
-Promosyon ödemesi en üsten verilmesi için şeffaf bir işleyiş yürütülmelidir. Hiçbir Posta emekçisi yoksulluk ücretinin altında bir ücret almamalıdır.”