PTT’den sonra TMO da yağcı oldu

EKONOMİ SERVİSİ

Ayçiçek yağında fiyat artışının önüne geçilmeyince Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarihinde ilk kez ayçiçek yağı satmaya başladı. Rusya ve Ukrayna’nın gümrük vergilerini artırması sonucu, ülkede en çok tüketimi yapılan bitkisel ham yağ olan ayçiçeği yağının fiyatı bir yıl içinde 2 kat arttı.

Ayçiçeği üretiminde dışa bağımlı olan ülkede temmuz ayına kadar ham yağda gümrük vergisi oranını sıfırlamasına rağmen, ay çiçeği yağındaki fiyat artışının önüne geçilemedi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, durumu “AKP’nin tarım politikasının iflas ettiğinin bir göstergesi” olarak nitelendirdi. Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergesi de veren Gürer, önergesinde TARİŞ, Trakyabirlik, Fiskobirlik, Antbirlik, Çukobirlik gibi geçmişte önemli bitkisel yağ işleyen kooperatifler tesisler varken, neden bu hale gelindiğini, TMO aracılığıyla ay çiçeği yağı satışı ilk kez yapıldığını sorguladı.

AKP iktidarının ‘Devlet ayakkabı satar mı?” diyerek kamu kurum ve kuruluşlarını özelleştirdiğini, Tarım Kooperatiflerini işlevsiz kıldığını, ifade eden CHP’li Gürer, üretimi teşvik etmeyen AKP iktidarının uyguladığı yanlış tarım politikalarının her alanda iflas ettiğini kaydetti.

Ülkede uygulanan yanlış tarım politikalarının sonunda tüketiciye pahalı ürün olarak yansımaya başladığını anlatan Gürer, TMO’nun 12 Nisan tarihi itibariyle, marketlerin raf fiyatlarından 20 lira daha ucuza 5 litrelik ayçiçeği yağı satmaya başlamasının, soruna kalıcı bir çözüm getiremeyeceğine dikkat çekti. PTTAVM ile yapılan yağ satışında çıkan skandalı da hatırlatan Gürer, “PTTAVM ürünü 1 litrelik ayçiçek yağının vatandaşa satmaya başladığı süreçte üretici firmanın ise bu ürünü kendi web sitesinden daha ucuz fiyatla vatandaşa sattığı ortaya çıkmıştı” diye konuştu. Kalıcı çözüm için ayçiçeği üreticisinin mutlaka desteklenmesi, üretimin artırılması, doğru planlama yapılması ve öngörülebilir bir tarım politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen CHP’li Gürer, “Daha çok üretim yapabilmek için girdi fiyatları düşürülmeli, üretici desteklenmeli, tüketiciye uygun fiyatta ürünlerin gideceği yolun açılması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.