Salgına rağmen yeterli koruyucu ekipmanları olmadan dahi çalıştırılan PTT emekçileri, resmi tatil günü olan bayramda da çalıştırılacak

PTT emekçileri bayram tatilinde de çalıştırılacak!

KESK Haber-Sen MYK Üyesi Genel Örgütlenme Sekreteri İbrahim Damatoğlu PTT emekçilerinin resmi tatil günü olan bayramda da çalıştırıldığını duyurdu.

“PTT’nin bayramlarda personeli çalıştırma kararını düzeltmek için gerek meşru ve fiili haklarımızla gerekse hukuksal mücadelemizle de mücadelemizi vereceğiz” diyen Damatoğlu, Covid-19 salgını döneminde büyük bir risk alarak salgın sürecinde tam anlamıyla koruyucu ekipmanları dahi olmadan, mesai saatleri dışında, hatta hafta sonu Cumartesi ve Pazar günleri gece geç saatlere kadar çalışarak, birçok sosyal ve maaş ödemelerini konutlara giderek gerçekleştiren, bunun yanında asli görevleri olan posta ve kargo dağıtımını da yapan PTT emekçilerinin, PTT yönetiminin son yıllarda alışkanlık haline getirdiği resmi bayram tatilinde çalıştırma uygulamasına yine maruz kaldığını belirtti.

Keyfi ve kuralsız uygulamalar sonucu her geçen gün artan iş yoğunluğu ve uzun bir süredir eksik personelle hizmet görmeye çalışan PTT emekçilerinin dinlenme hakları olan hafta sonu tatili ve resmi bayram tatillerinde de çalıştırılmaya zorlanmaları nedeniyle artık dayanacak durumlarının kalmadığını vurgulayan Damatoğlu şunları söyledi:

PTT emekçilerine, geçtiğimiz günlerde koronavirüs pandemi sürecinde gösterdikleri üstün çalışmaları nedeniyle, kurum tarafından bir lütuf gibi ödenen 2000 TL ek ödeme de böylece emekçilerin burnundan fitil fitil getirildi. PTT çalışanları artık mutsuz ve kendilerini 21.yüzyılda modern köle gibi gören anlayıştan şikayetçiler. Gelecekleri için de endişelilerdir. Kurumda liyakatın yok edilerek, yandaşçılık ve adam kayırma sonucu ile başlayan yönetimsel idari sorunlar sebebiyle, PTT halka kaliteli ve kamusal hizmet vermekte zorlandığı gibi baskıcı ve cezalandırıcı yöntemlerle de kurumda iş barışını her geçen gün bozmaktadır

Bayram tatilini aileleri ile birlikte dinlenerek geçirmek isteyen PTT emekçilerinin resmi bayram tatilleri gasp edilmektedir. Oysa Anayasamızda açıkça ifade edildiği üzere, “Dinlenmek çalışanların hakkıdır.” ibaresi de görmezden gelinmiş, çiğnenmiştir. Bu tip uygulamalar açıkça hukuka ve çalışma ilkelerine aykırıdır. PTT yönetimi, kurumda sosyal programlamalarda olması gerektiği gibi çalışma hayatında da, çalışanların başlıca sorunları ile bütünlük içinde çalışma hayatı ilkelerini oluşturabilmek için sendikalarla ortaklaşması gerekirken, adeta kulaklarını tıkayarak, sendikalar ile ortaklaşmadan bu tip kurallarla uygulamalar yaparak, kurumda iş barışını, huzur ve mutlu ortamda çalışma koşullarını da olumsuz yönde etkilemediği gibi PTT emekçilerinin aidiyet duygularını da olumsuz yönde etkilemektedir.

Damatoğlu, Avrupa Birliği kriterlerine, ILO çalışma hayatı maddelerine ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları unsurlarına da aykırı olan tatil gününde personeli çalıştırma zorunluluğu aynı zamanda, ulusal kanunlar olan Anayasaya ve Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanununa ve demokratik birçok karar ve mevzuata da aykırı olduğunun altını çizdi.

Damatoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

PTT emekçilerini koronavirüs süresince zaten ezdiğiniz kadar ezdiniz. Artık yeter! Kurumu daha da kamuoyunda zedelemeyin. Bizler, insanız ve insanca bir çalışma ortamında, demokratik ve adaletli bir şekilde görev yapmak istiyoruz. Yetkinizi kötüye kullanıp, yıllarca eksik personele rağmen gece gündüz canla başla çalışan PTT emekçilerini artık ezmeyin, yıldırmayın. PTT emekçisinin dayanacak gücü kalmamıştır. Görün artık bunu. PTT emekçisini hiçe sayan, görmeyen, dinlemeyen tüm uygulamalar son bulana kadar mücadelemize devam edeceğiz. PTT’nin alışkanlık haline getirdiği, yasal dinlenme günü olan bayramlarda personeli çalıştırma kararını düzeltmek için gerek meşru ve fiili haklarımızla gerekse hukuksal mücadelemizle de mücadelemizi vereceğiz.”

Damatoğlu son olarak PTT A.Ş. Genel Müdürlüğüne Haber-Sen Genel Merkezi olarak, 22.05.2020 tarihinde Ramazan bayramında personelin göreve gelme emrinin işlemden kaldırılmasını, aksi takdirde sorumlular hakkında yasal yollara başvurulacağının bilinmesi gerektiğini belirtir yazı da gönderildiğini bildirdi.