PTT’de uygulanan farklı istihdam modelleri sebebiyle emekçinin işi günden güne zorlaşıyor. İdari Hizmet Sözleşmeli personellerin aldığı performans ödemesinin kaldırılması gündeme gelmişken, emekçiler haklarının alınmasını kabul etmiyor.

PTT emekçileri eşit işe eşit ücret istiyor

BİRGÜN EGE

PTT’nin 2013 yılında anonim şirket statüsüne geçmesinin ardından, personel alımını İdari Hizmet Sözleşmeli (İHS) personel adı altında yapmaya başladı. Böylece üç farklı istihdam modeline yer veren kurumda, İHS’li personelin ücret ödemeleri diğer çalışanların ödemelerinden farklı şekilde hesaplanıyor. İHS’li personele ayrıca performans ödemesi yapılıyor.

İHS’li personellerin performans ücretinin kaldırılmasının planlandığını söyleyen KESK Haber-Sen İzmir Şube Sekreteri Nuray Çelik, personellerin haklarının törpülendiğini söyledi. Çelik, “PTT yönetimi sürekli olarak emekçinin maaşından ne kadar kesinti yaparım şeklinde bir yaklaşımla dağıtıcıların kazanılmış var olan haklarını elinden alma çabası içinde. Posta dağıtıcıları adeta köle gibi haftada 6 gün çalışıyor, resmi ve dini bayramlarda doğru düzgün tatil yapamıyor, yasal hakları olan yıllık izinlerini bile kullanamıyorlar. PTT personelinin iş yükünü azaltacak ve PTT’nin verdiği hizmetin kalitesini artıracak çözüm, kadrolu personel istihdamını artırmak ve bir an önce personel alımı yapmaktan geçmekteyken bu soruna kulaklarını tıkayan yönetim az personelle çok iş yapmanın derdinde” dedi.

PTT Genel Müdürlüğü’nün sorunları çözmek yerine dayatmacı ve baskıcı politikalarla PTT emekçilerinin hayatını zindana çevirdiğini belirten Çelik, “PTT emekçileri, yönetimin belirlediği işlem hedefine ulaşmak için hızlı işlem yapmakta ve kendi sağlığını riske atmaktadır. İnsanüstü bir çabayla İHS’li dağıtıcılardan 1200 gönderi ve 60 adet teslimi aynı anda isteyerek İHS’li dağıtıcının performansına açıkça el koymuştur. Oysa bu işlemlerin kurallara uygun yapılması halinde PTT yönetiminin belirlediği hedeflerin gerçeklikle bir alakası olmadığı anlaşılacak. Sorunlar daha fazla derinleşmeden performans sisteminin kaldırılarak eşit işe eşit ücret uygulamasıyla kurumda çalışan tüm personellerin aynı ücreti almasını talep ediyoruz” diye konuştu.