PTT emekçileri salgına karşı korumasız

İSMAİL ARI

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Merkez Yönetim Kurulu, 2 bin 256 PTT emekçisinin katılımıyla işyerlerinde anket yaptı. Anket çalışmasının dikkat çeken sonuçlarından biri de “İşyeriniz günlük olarak dezenfekte ediliyor mu?” sorusuna, ankete katılan PTT emekçilerinin yüzde 93,7’sinin “Hayır” yanıtı vermesi oldu.

“Salgın konusunda PTT işyerlerinde yeterli önlemin alındığını düşünüyor musunuz?" sorusuna PTT emekçilerinin yüzde 81,6’sı “hayır”, yüzde 16’sı ise “kısmen” cevabını verdi. “Salgın döneminde PTT işyerlerinde periyodik olarak çalışanlara Covid- 19 testleri yapıldı mı?” sorusunu da ankete katılan PTT emekçilerinin yüzde 97,4'ü “hayır” diye yanıtladı.

EKİPMANLAR YETERSİZ

PTT emekçilerine "Salgına karşı işyerinde maske, siperlik, eldiven ve tek kullanımlık giysi (tulum), dezenfektan ihtiyaçları yerinde ve yeteri kadar karşılanıyor mu?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya çalışanların yüzde 55,7’si “hayır yetersiz” yanıtını verirken, yüzde 39,5’i “kısmen yeterli” dedi.

Salgından korunma amaçlı günde kaç maske verildiğine dair soru üzerine de ankete katılanların yüzde 51,6’sı düzensiz maske verildiğini, yüzde 28,4’ü günlük bir adet maske verildiğini ve yüzde 11,2’si de günlük iki adet maske verildiğini belirtti.

Günlük kaç eldiven verildiği sorusuna ise ankete katılanların yüzde 54,8’i "düzenli veriliyor", 21,7’si "hiç verilmiyor" ve yüzde 14,9’u da "günlük bir adet veriliyor" dedi. Ankete katılan PTT emekçilerinin yüzde 86,1’i koruyucu siperlik verilmediğini ifade etti. Çalışanların yüzde 96,2’si, kendilerine salgından korunma amaçlı tek kullanımlık giysi verilmediğini bildirdi.

ÖNLEM ALINMIYOR

"Pandemi dolayısıyla konutlara gidilerek yapılan para dağıtımı sırasında yeterli güvenlik önlemi alınıyor mu?” sorusuna ankete katılanların yüzde 72,6’sı "hayır alınmıyor" yanıtını verirken yüzde 23,7’si "kısmen alınıyor" dedi.

“İşyerinizde Covid-19’a yakalanmış hasta var mı?" sorusuna ise PTT emekçilerinin yüzde 15,2’sinden “evet” yanıtı geldi. Ankete katılan PTT çalışanların yüzde 98’si de kendilerine işyerinde koronavirüs salgınına karşı bir bilgilendirme yapılmadığını belirtti.

Haber- Sen Merkez Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “Anket sonucunda PTT’nin güvenli bir çalışma ortamı sağlayamadığı, PTT çalışanlarının endişe ve panik sebebiyle işlerine odaklanamadıkları görülmüştür. Kamu hizmeti yürüten ve vatandaşla iç içe olan PTT emekçileri, sağlık emekçileri gibi risk altındadır. Salgına karşı emekçileri koruyacak tüm hayati önlemler alınmalı, çalışma koşulları buna göre düzenlenmelidir" dendi.