PTT işçilerinin iş yükü arttı. Bir işçi “Gece yarısına kadar çalışıyoruz” dedi. Haber-Sen Genel Sekreteri Damatoğlu aşı ve kadroların artırılmasını istedi.

Ptt işçisi için acil önlem

Emek Servisi

Salgın sürecinde iş yükü artan PTT emekçileri, tam kapanma ile birlikte yeni sorunlarla karşılaştı. Aşılamada öncelik tanınmayan emekçiler, kadro azlığına dikkat çekerek evlere ulaştırmaları gereken tebligatlar ve sosyal yardımlar nedeniyle gün içinde çok fazla dolaşmak zorunda kaldıklarını belirtti. Aynı zamanda market yasaklarının getirilmesiyle internet satışlarının daha da arttığını belirten emekçiler, internet alışverişinde acil ve öncelikli ürünler dışında kısıtlama getirilmesi gerektiğini aktardı.

Gazetemize konuşan bir PTT işçisi “Yazın kar gözlüğü kışın mayo taşıyoruz. Şu süreçte bunlar kontrol edilemez mi?” sözleriyle tepkisini dile getirdi. İşçi aynı zamanda çalışanların sayısının artırılmasını, aşı ve ikramiye de talep etti. Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu ise “PTT kâr hırsıyla hareket ediyor. çalışanı da toplum sağlığını da önceleyen önlemler yok” dedi.

İŞ YÜKÜ ARTTI AMA KADRO AYNI

Tam kapanmadan önce ayda 3 aileye sosyal yardım götürdüğünü ama kapanmayla birlikte bu sayının 200’e çıktığını aktaran PTT işçisi “Kadro sayısı yetersiz. Kargolar dışında tebligatları, sosyal yardımları da biz götürüyoruz. İş yükü çok. Bazen üzerimizde 80-90 bin lirayla çalışmak zorunda kalıyoruz. Kolluk kuvveti veriliyor ama bazen de verilmiyor. Güvenlik sorunu da çıkıyor ortaya” dedi.

Sosyal yardım için iletilen paraları kendilerinin ayırıp barkodladıklarını vurgulayan işçi şöyle konuştu: “Yaşlılık aylıkları gibi ödemelerin dışında bir de pandemi destekleri de eklendi. Mesai diye bir şey kalmadı. Gece yarılarına kadar bu paralar ayrılıyor. Eksik çıkarsa da maaştan düşülüyor. Bu sorunları yaşayan arkadaşlar oldu. Birisine yanlışlıkla fazla para verilip diğerine az verilse eksik para çıkıyor o para da maaştan düşülüyor. Bu gişe personelinin işidir.”

4 KİŞİDEN 1’İ COVID OLDU

PTT işçileri arasında vaka sayılarının yüksek olduğunun altını çizen işçi “Çoğu şubelerde pandemi döneminde kapanmalar oldu. Benim olduğum şube 2 hafta önce tam kapatıldı. Merkezde 40 kişi vardı 10’u covid oldu kapandı. Geri dönüldüğü zaman da işler dağ gibi birikmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

İşçi internet satışına yönelik kısıtlama yapılması gerektiğini de belirterek “Kışın mayo yazın kar maskesi taşıdığımız oldu. Çok mu gerekliydi bu” dedi. Kargoların bazen geri gönderildiğini de aktaran işçi şunları anlattı: “Bir defasında kargo ulaştırmak için 60 kilometre yol yaptım. Alacak kişi ‘param yok’ dedi. Geri döndüm onca yolu. Boşuna gitmiş oldum. O kişi daha sonra parası olunca şubeye gelip kargosunu alacak bir de.”

BİR SİGARA PARASINA ÇALIŞTIRIYORLAR

İşçi son olarak şunları söyledi: “Bizim şu kaygımız da var, dağıtamadığımız iş döndüğümüzde bizim üzerimizde. 5 günün üzerinde yıllık izin alabilen yoktur. O iş bir arkadaşının üzerine de kalabilir. İşçinin üzerine 2 kat yük binmiş oluyor. Ya da döndüğümüzde tatilimizi zehir edecek düzeyde yoğun iş yüküyle karşılaşıyoruz. Bir de genel müdürlük genelgeleri hep başmüdürlükler üzerinde uyguluyor. Muhasebe, insan kaynaklarındaki kişilere uygulanıyor. Bayram günlerinde başmüdürlükler kapalı olur. Dağıtıcılar hep çalışır. Bayramlarda bir sigara parası etmeyecek düzeylerde belki 10 lira gibi bir para eklenir maaşa. Bu da psikolojiyi bozan bir durum.”

PTT’LERDE YIĞILMALAR MEYDANA GELDİ

Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu da şu sorunlara dikkat çekti: “PTT sadece kâr amacıyla çalışmaya devam etti. Son geldiğimiz süreçte de tam kapanma denilmesine rağmen PTT’lerin önünde özellikle Diyarbakır, Urfa gibi sosyal ödemelerin çok olduğu yerlerde yığılmalar meydana geldi. Bayramda postacıları çalıştırmayı düşünüyorlar. Halbuki dini ve resmi bayramlarda dinlenmek anayasal hakkımız bizim. Bir postacı onlarca eve gönderi getiriyor. Bunun haricinde asli işi olmamasına rağmen on binlerce lira parayla geziyor. Gönderileri kargoları da cabası.”

PTT yönetiminin hâlâ ciddi önlemler almadığını aktaran Damatoğlu şöyle konuştu: “Bu pandemi döneminde keyfi alışverişlerin kısıtlanması gerektiğini, zorunlu ve acil olan kargolar dışında diğer kargoların hemen durdurulmasını talep ettik. Poster tablo, aklınıza gelmeyecek keyfi ürünlerin satışı var. Kimisi ürünleri beğenmiyor geri gönderiyor. Bu kargo trafiğinde de yoğunluk yaşanmasına neden oluyor.”

İbrahim Damatoğlu Haber-Sen’in de yazılı basın açıklamasında dile getirdiği şu talepleri sıraladı:

► PTT emekçilerine yönelik özellikle işyerlerinin günlük dezenfekte edilsin, diğer gerekli koruyucu tedbirler alınsın.
► PTT emekçilerine hiç zaman kaybetmeden aşı yapılsın.
► Risk grubunda yer alan PTT emekçilerinin göreve çağrılmasın ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gereği 10 yaş altı çocuğu olan ebeveynler idari izinli sayılsın.
► Tüm yurttaşların fatura borçları(elektrik doğalgaz, Su vb) ertelensin.
► Tüm PTT şubelerimizin tamamen kapatılması, yalnızca merkezlerden işlem yapılsın, ancak merkezlerde yapılacak işlemlerde sosyal mesafenin korunsun ve sağlık bakanlığının açıkladığı diğer kuralların uygulanmasında azami özengösterilsin.
► Covid-19 virüsü dolayısıyla olağanüstü haller yaşadığımız bu günlerde internet üzerinden yapılan alışverişlere kısıtlama getirilsin, acil ve zaruri olmayan posta, kargo gönderilerinin, virüs salgını kontrol altına alınana kadar kabul edilmesin.
► Gişede olduğu gibi dağıtımda da dönüşümlü çalışmaya derhal geçilsin.
► Adalet Bakanlığı ile görüşmeler yapılarak tebligatların gönderilmesi geçici bir süre ertelensin.