PTT işçisinin mücadelesi sonunda kazanım getirdi

Deniz Güngör

İzmir’de PTT-Sen’e üye oldukları için işten çıkarılan 3 işçinin işe iade talebiyle başlattıkları direniş kazanımla sonuçlandı. BirGün’e konuşan işçi Murat Budak “İşe geri alındık ancak sendikalaşmanın önündeki engellere karşı mücadelemize devam edeceğiz” dedi.


İzmir’de PTT’nin kargo ve dağıtım hizmetlerini yürüten taşeron firma Park Konak A.Ş.’de, Murat Budak, Tanju Alver ve Cem Arpaç baskı, mobbing ve tehdit nedeniyle PTT-Sen Sendikası’nda örgütlendi. İşçiler 22 Eylül’de sendikal faaliyet yürüttükleri iddiasıyla işten çıkarıldı. Direnişe başlayan işçiler 17 gün sonra firma tarafından işlerine geri iade edildi ve boşta geöirdikleri zaman boyunca yaşadıkları kayıp da hesaplarına yatırıldı.

PTT-Sen Sendikası’na üye olduktan sonra sendikadan istifaya zorlandığını aktaran Murat Budak “İlk olarak Bornova’da çalışırken beni Karabağlar’a sürgün ettiler. Sendikanın hakkım olduğunu savundum ve hemen sonrasında 22 Eylül tarihinde Kod-46 ile işten çıkarıldım” diye konuştu. İşten çıkarılmalarının hukuksuz olduğuna dikkat çeken Budak “Kendi sendikamızı seçmek bütün işçilere verilen anayasal bir haktır. Herkes istediği gibi hakkı kullanmalı. Ancak patronlar, işçilerin bu hakkı kullanmasından rahatsızlar. Tamamen kendi ceplerini doldurmak için buraya gelmişler” ifadelerini kullandı. Budak “Bizim direnişimizden, sağlam duruşumuzdan korktukları için bizi işe geri aldılar” vurgusunu yaptı. İşverenin baskılarına ve tehditlerine karşı mücadelelerini devam ettireceklerini aktaran Budak son olarak şunları kaydetti: “Biz, dik durmaya devam edeceğiz ve boyun eğmeyeceğiz. Bugün bizi Kod-46’dan işten çıkarttı yarın başka bir kod ile atmak isterse bile biz sağlam duruşumuzla mücadele edeceğiz.”