PTT, yurttaşın parasını depoda “yakmış”: Yöneticiler 64 ton yakıt kullandı
PTT yöneticilerine 49 araç tahsis edildiği ve bunun için 64 bin 516 litre yakıt tüketildiği ortaya çıktı. Tüm bunlar kurum bütçesinden karşılandı. Raporlara göre bu şekilde yöneticilere gereksiz menfaat sağlandı.
MUSTAFA BİLDİRCİN
Kamuoyuna, “Hayali evrak vurgunu” olarak yansıyan usulsüzlük nedeniyle 2019 yılında rekor zarar açıklayan PTT’nin yöneticilerine sağlanan menfaat, “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. PTT yöneticilerine tahsisli 49 aracın 2020 yılında toplam 64 bin 516 litre yakıt tükettiği, yakıt masrafının kurum bütçesinden karşılandığı açığa çıktı. İdarenin, “Bağımsız denetim işi” için sözleşme imzaladığı ve 1,3 milyon TL ödeme yaptığı şirketten bu hizmeti alamadığı, şirketten parayı tahsil etmek yerine ise sözleşmeyi, “Danışmanlık hizmeti” olarak değiştirerek şirketin külfetten kurtarıldığı tespit edildi.
Sayıştay’ın PTT’nin 2020 yılı mali hesaplarına yönelik denetimleri, kurumdaki kötü yönetimi gözler önüne serdi. Yönetim kurulu üyelerinin de aralarında olduğu onlarca yöneticisine yüz binlerce liralık menfaat sağlayan idare, şirketleri kollamak için de olağan dışı uygulamalara imza attı.
İPİN UCU KAÇTI
PTT’de yönetim kurulu kararı ile yöneticilere yıllık akaryakıt tahsisi uygulamasında ipin ucu kaçtı. Yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, müdür yardımcıları, daire başkanı ve özel kaleme tahsisli 68 araç için 2019 yılında 99 bin litre yakıt tahsisi yapıldı. 2020 yılında ise yöneticilerin kullanımındaki 49 araç, 64 bin 516 litre yakıt tüketti.
ŞİRKETE AYRICALIK SAĞLANDI
Kurumdaki skandal uygulamalar bunlarla da sınırlı kalmadı. Bağımsız denetim firmasıyla sözleşme imzalayan PTT’nin, sözleşmenin gereğini yerine getirmeyen şirkete sağladığı ayrıcalık, denetim raporu ile ortaya konuldu. Edinilen bilgiye göre, PTT ile denetim firması arasında Ekim 2019’da 1 milyon 150 bin TL’lik sözleşme imzalandı. PTT’nin denetim işini içeren sözleşme kapsamında yapılacak işlerin 18 Ekim 2019 – 15 Mart 2020 tarihlerini kapsayacağı belirtildi. Şirket, belirtilen sürede denetim faaliyetleri gerçekleştiremedi ancak KDV ile birlikte PTT’den 1,3 milyon TL ödeme aldı. PTT ise görevini yerine getirmeyen şirketten parayı tahsil etmek yerine Olağanüstü Genel Kurul ile bağımsız denetim işinin, “Danışmanlık hizmeti” olmasına karar verdi.
2 MİLYAR TL’LİK DOĞRUDAN TEMİN
PTT’nin, ihaleyle gerçekleştirmesi gereken büyük tutarlı bazı alımları doğrudan temin yoluyla gerçekleştirdiği de öğrenildi. Denetim raporunda, doğrudan temin yöntemiyle karşılandığı kaydedilen bazı büyük satın alımlar şöyle sıralandı:
► 45 şoför çalıştırılması ile bin 684 adet araç alımı, 38,8 milyon TL.
► Muhtelif türde 504 aracın temin edilmesi, 66,41 milyon TL.
► Ayrım Dağıtım Hizmet Alımı (Yedi bölge için), 2 milyar TL.