HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, yapılan araştırmaya göre Türkiye genelinde markaları belli olmadan rastgele seçilen pudra numunelerinin hepsinde kanserojen madde asbest bulunmasına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması için meclise soru önergesi verdi. Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD)’nin 2018 Aralık ayında ortak bir çalışma başlattığı basına […]

Pudralardaki kanserojen maddeler meclis gündeminde

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, yapılan araştırmaya göre Türkiye genelinde markaları belli olmadan rastgele seçilen pudra numunelerinin hepsinde kanserojen madde asbest bulunmasına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması için meclise soru önergesi verdi.

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD)’nin 2018 Aralık ayında ortak bir çalışma başlattığı basına yansımasını hatırlatan Oruç, “Çalışma kapsamında Türkiye genelinde çeşitli markalara ait pudralar temin edilerek, aralarından markaları belli olmadan rastgele seçilen 4 adet pudra numunesinin analizleri ASTA üyesi olan laboratuvarlarda gerçekleştirilmiş, bu 4 pudra markasından da asbest çıkmıştır” dedi. 

Oruç, son dönemlerde ulusal ve uluslararası basında sıkça gündeme gelen; talk pudralarının, insan sağlığına kanserojen etkisi olduğu kanıtlanmış olan asbest içerdiğinin bu çalışmayla kanıtlandığını ifade etti.

Konuyla ilgili Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Cafer Fidan’ın, “Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) ‘kesin kanserojen’ tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırdığı asbesttin, pudralarda ortaya çıkması halk sağlığı konusunda büyük tehlike arz etmektedir” ifadelerini hatırlatan HDP’li Oruç Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmak üzere şu soruları sordu;  

  1. Dernek yaptığı açıklamada bu araştırmanın bir ön araştırma olduğunu ve durumun ne denli ciddi olduğunun çerçevesini çizmek ve daha kapsamlı bir sonuç elde etmek amacıyla ikinci bir araştırma yapılacağını aktarmıştır. Konuyla ilgili Bakanlığınız tarafından yapılacak bir araştırma çalışması olacak mıdır?
  2. Konuyla ilgili bahsi geçen derneklerle birlikte eşgüdümlü bir çalışma başlatmayı planlıyor musunuz?
  3. Bütün kimya ve üretim alanlarında asbestin kullanımı, 2010’dan beri yasak olmasına rağmen araştırmada rastgele seçilen tüm pudralarda asbest tespit edilmiştir. Denetimler hangi sıklıkla yapılmaktadır? Asbest çıkan 4 marka pudra bu denetimlerden nasıl geçebilmiştir?
  4. Bakanlık onayı olan bahsi geçen ürünlerde onaylama süreçleri nasıl işlemektedir?
  5. Kanserojen maddeler içeren gıdalar, ürünler hakkında Bakanlığınızca planladığınız çalışmalar var mıdır? Varsa nasıl çalışmalar planlıyorsunuz? Çalışmalarınız yoksa neden yoktur?