Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’le üçlü bir toplantı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Putin: Aliyev ve Paşinyan ile üçlü görüşme yapmayı başardık
Fotoğraf: İHA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile üçlü zirve gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Rusya'nın St. Petersburg kentinde dün gerçekleşen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları toplantısı sonrasında ikili görüşmeler devam ediyor.

Bugün Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun yanı sıra Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yüz yüze görüşen Putin, dün gerçekleşen BDT Devlet Başkanları toplantısı sonrasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın da yer aldığı üçlü zirve gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Putin, "Geçtiğimiz günlerde hükümetler arası bir toplantı yaptık. Meslektaşlarımız ekonomik gelişimimizin çok iyi olduğunu söyledi. Ticaretimizde bu yılın ilk 10 ayında yüzde 73'lük bir artış oldu. Dün sizinle başladık ve üçlü görüşmeyi başardık. Elbette asıl mesele Güney Kafkasya'daki durumun bir bütün olarak çözülmesi, Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri, Karabağ ile ilgili her şey. Anlaştığımız gibi tüm bu konuları ayrıntılı olarak tartışacağız" dedi.

“LAÇİN KORİDORU, RUS BARIŞ GÜCÜ BİRLİKLERİNİN KONTROLÜNDE DEĞİL”

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Laçin Koridoru'nda görev alan Rus Barış Gücü birlikleri hakkında yaptığı açıklamada, "Şu anda en acil konu Laçin Koridoru'nda yaşadığımız kriz. Laçin Koridoru'nun 20 gündür kapalı olduğunu biliyorsunuz. Burası Dağlık Karabağ'daki, Rus Barış Gücü birliklerinin sorumluluk alanında. Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan liderlerinin 9 Kasım 2020 tarihli üçlü bildirisine göre Laçin Koridoru Rus Barış Gücünün kontrolünde bulunmalı. Azerbaycan, yolcu ve yüklerin sorunsuz şekilde geçişini garanti etmeliydi. Fakat şu anda Laçin Koridoru, Rus Barış Gücü birliklerinin kontrolünde değil. Elbette bu durumu ve mevcut seçenekleri istişare etmek isterim" ifadelerini kullandı.

(İHA)