Doğalgaz ihracatını durdurarak Avrupa'daki gaz fiyatlarını kasıtlı olarak yükselttiklerine ilişkin suçlamalara yanıt veren Rusya Devlet Başkanı Putin, suçlamaların "siyasi güdümlü" ve “kanıtsız” olduğunu söyledi.

Putin’den, "gaz fiyatlarını kasıtlı yükselttikleri" suçlamalarına yanıt

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doğalgaz ihracatını durdurarak Avrupa'daki gaz fiyatlarını kasıtlı olarak yükselttikleri yönündeki suçlamaları reddetti.

Moskova'da düzenlenen Rusya Enerji Haftası Forumu'nda konuşan Putin, suçlamaları "siyasi güdümlü" ve “kanıtsız” olarak nitelendirdi. Putin, "Soğuk Savaş'ın en zor dönemlerinde bile Rusya, sözleşmeden doğan yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getirdi ve Avrupa'ya gaz tedarik etti” dedi. Putin, Rusya'nın, kötüleşen enerji kriziyle mücadele etmek için Avrupa hükümetleriyle her türlü ek adımı görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

'KENDİ HATALARINDAN ÖTÜRÜ BAŞKASINI SUÇLAMAYA GEREK YOK'

Rusya'nın ticari ilişki içerisinde olduğu ülkelere karşı yükümlülüklerini, kusursuz bir şekilde yerine getirdiğini söyleyen Putin, "Ayrıca ortaklarımızla her zaman yarı yolda buluşmaya çalışıyoruz" diyerek iş birliği mesajı verdi.

Avrupa'da yaşanan enerji krizi nedeniyle Avrupalı yetkilileri işaret eden Putin, "Avrupa'daki enerji krizi doğal gaz açığından ötürü kaynaklanmadı. Avrupa'daki gaz fiyatları elektrik açığı nedeniyle yaşandı. Bazı ortaklarımızın yaptığı gibi, kendi hatalarından ötürü başkasını suçlamaya gerek yok. Elektrik açığı ise rüzgar enerjisi eksikliğinden yaşandı. Avrupa depolama tesislerini zor durumda bırakan sert kışın ardından, Avrupalılar spot piyasasına güvendiler" dedi.

ANKA