Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizi hakkında konuştu. Göçmen krizinin nereden kaynaklandığını unutmamak gerektiğine dikkati çeken Putin, "Belarus mu bu sorunun öncüsü? Hayır, bunlar Batılı ülkelerin, Avrupalı ülkelerin kendileri tarafından yaratılan sebeplerdir" dedi.

Putin: Göçmen krizinin sebebi Batılı ülkeler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizini Batılı ülkelerin yarattığını belirterek "Herkes Irak'ta askeri operasyonlara katıldı ve şimdi Irak'tan çok sayıda Kürt sınırda. 20 yıl Afganistan'da savaştılar şimdi sınırda daha fazla Afgan var. Belarus'un bununla hiçbir ilgisi yok" dedi.

Putin, Rossiya-1 devlet televizyon kanalındaki Moskova.Kremlin.Putin programında, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Krizle ilgili Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in birbirleriyle konuşmadıklarını hatırlatan Putin, "Ancak Lukaşenko ve Şansölye Merkel birbirleriyle konuşmaya hazırlar. Bunun yakın bir gelecekte gerçekleşeceğini ve Avrupa Birliği (AB) ile AB'nin önde gelen ülkeleriyle en azından Federal Cumhuriyet ile Belarus arasında bu tür doğrudan temas kurulmasının mümkün olacağını umuyorum. Bu çok önemli çünkü göçmenler Almanya'ya yöneliyorlar." diye konuştu.

Göçmen krizinin nereden kaynaklandığını unutmamak gerektiğine dikkati çeken Putin, "Belarus mu bu sorunun öncüsü? Hayır, bunlar Batılı ülkelerin, Avrupalı ülkelerin kendileri tarafından yaratılan sebeplerdir. Bunlar, siyasi, askeri ve ekonomik niteliktedirler. Askeri nitelik çünkü herkes Irak'ta askeri operasyonlara katıldı ve şimdi Irak'tan çok sayıda Kürt sınırda. 20 yıl Afganistan'da savaştılar şimdi sınırda daha fazla Afgan var. Belarus'un bununla hiçbir ilgisi yok" ifadelerini kullandı.

Putin, bu göç hareketinin ekonomik sebepleri olduğunu da belirterek Avrupa'da göçmenler için oldukça yüksek sosyal destekler olduğunu hatırlattı. Orta Doğu'da bir petrol ülkesinde çalışanların, Avrupa'da çalışmayan göçmenden daha az kazandığına dikkati çeken Putin, bu yüzden insanlar için Avrupa'nın cazip olduğunu, Avrupa ülkelerinin bu politikaları güttüğünü dile getirdi.

Ayrıca Belarus-Polonya sınırındaki göçmenlerin Polonyalı güvenlik güçlerince dövüldüğünü, başlarının üzerinden silahla ateş edildiğini, geceleri çocuklar ve hamile kadınların bulunduğu bölgede sirenler çalındığını ve projektörler kullandığını söyleyen Putin, "Bu, Batılı komşularımızın tüm politikasının temelinde yatan hümanizm fikirleriyle uyuşmuyor" diye konuştu.