Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Kremlin Basın Servisi'nden yapılan açıklamada, "Her iki lider yaşanan sorunların yakın gelecekte çözüleceğine dair karşılıklı güvenini dile getirdi" denildi.

Putin ile Lukaşenko görüştü: Sorunlar gelecekte çözülecek

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak ülkesinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler aktardı.

Kremlin Basın Servisi'nden yapılan açıklamada yapılan görüşmeye dair detaylar hakkında bilgi verilerek, “Aleksandr Lukaşenko, Belarus'taki seçimlerin ardından ülkede yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler aktardı. Her iki lider yaşanan sorunların yakın gelecekte çözüleceğine dair karşılıklı güvenini dile getirdi. Liderler yaşanan sorunların başka ülkelerin avantajına dönmesi ihtimalinden dolayı iki ülke ilişkilerine zarar verilmesi konusunda kaygılarını dile getirdi” denilerek aramanın Lukaşenko tarafından yapıldığı bilgisi aktarıldı.

"DERİNLERDE NELER OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Putin ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra bir açıklama yaptı. Daha önce Ukrayna ve Gürcistan'da yaşanan ‘Turuncu ve Sarı Devrime' atıfta bulunan Lukaşenko, “Derinlerde neler olduğunu görüyoruz. Bunları çok iyi görüyoruz. Bizi barışçıl eylem ve gösterilerle uyutmanıza gerek yok. Zira biz 'renkli devrim' metotlarını okuduk. 'Renkli devrim' metotlarının yanında dış müdahale unsurları da vardı. Gösterilere katılanların çoğu, yaşananların ne ifade ettiğini anlamıyor. Bunu sadece koordine edenler ve yönlendirenler anlıyor. Kargaşaların organizatörleri, kamuoyunu etkilemek için mizansen görüntüler hazırlıyor ve yalan haberler yayıyor” dedi.

Lukaşenko, Belarus Savunma Bakanlığı Stratejik Yönetim Merkezi'ndeki toplantıda muhalif hareketleri ve olayları ele alacaklarını da ifade etti.

PROTESTOLAR SÜRÜYOR

putin-ile-lukasenko-gorustu-sorunlar-gelecekte-cozulecek-769116-1.

Belarus’ta cumhurbaşkanı seçimini Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasına yönelik protestolar devam etti.

Başkent Minsk’te gösterilerin başladığı günlerde Puşkin Meydanı'nda polisin müdahalesi esnasında çıkan olaylarda yaşamını yitiren bir protestocunun anısına çiçek koyma töreni düzenlendi. Törene katılan yüzlerce kişi olay yerine çiçek bıraktı.

Öte yandan, Grodno şehir merkezinde de protesto amaçlı miting düzenlendi. Miting esnasında Lukaşenko aleyhinde sloganlar atıldı, devlet fabrikalarında iş bırakma eylemleri çağrısı yapıldı.

Bazı şehirlerde de küçük gruplar eylemler yaptı. Ülke genelinde büyük çapta gösteriler gerçekleşmedi.

NE OLMUŞTU?

Geçen hafta Belarus’ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini Lukaşenko’nun kazandığının ilan edilmesinden sonra protestolar başlamıştı. 6 gün boyunca gösteriler sürmüştü.

Belarus Merkez Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı seçimlerini Aleksandr Lukaşenko’nun yüzde 80,1 oyla kazandığı, en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya'nın oylarının ise yüzde 10,12'de kaldığı duyurulmuştu.

Kaynak: AA, İHA