ABD Başkanı Biden’ın “katil” çıkışına Rusya Devlet Başkanı Putin “Çocukça bir laf” diye yanıt verdi. Biden’ı ti’ye alan Putin, “Biden’a ‘Sağlığınız yerinde olsun’ derdim. İroni ya da şaka yapmıyorum” ifadelerini kullandı.

Putin sağlık diledi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı Joe Biden’ın kendisine yönelik sözlerini ti’ye alarak yanıt vermesi dünün en çok konuşulan gündemlerinden biri oldu. Biden’a sağlık dileyen Putin, “Katil” sözleriyle ilgili “Çocukça bir laf olabilir, ancak derin, psikolojik bir manası var. Karşı taraftakinde her zaman kendi özelliklerimizi görürüz” dedi.

Kırım’ın Ukrayna’dan ilhakının 7’nci yıldönümü nedeniyle yapılan toplantıya katılan Putin, bir gazetecinin Biden’ın kendisine yönelik sözlerini sorması üzerine, “Amerikan meslektaşımın (Joe Biden) açıklamalarına gelince, söylediği gibi şahsen tanışıyoruz. Ona ne mi derdim? ‘Sağlığınız yerinde olsun’ derdim. Ona iyi bir sağlık dilerdim” dedi. Putin, “İroni ya da şaka yapmıyorum” diye ekledi ve “herkesin bir başkasını değerlendirirken ona kendinde olan özellikleri yüklediğini” söyledi.

‘AYNA’ MESAJI

Putin, şöyle devam etti: “Her ülkenin geçmişinde çok ağır, dramatik ve kanlı olaylar görülmüştür. Ancak başka insanları değerlendirdiğimizde, hatta başka ülkeleri veya halkları değerlendirdiğimizde, aslında her zaman aynaya bakar gibi oluruz, her zaman kendimizi görürüz. Yani karşı tarafa, esasında olduğumuz şeyi yükleriz. Çocuklukta ‘Kötü söz sahibine aittir’ derdik birbirimize. Çocukça bir laf olabilir, ancak derin, psikolojik bir manası var. Karşı taraftakinde her zaman kendi özelliklerimizi görürüz. Eylemlerini de bunun üstünden değerlendiririz.”

Putin konuşmasında son olarak, “ABD, onlar gibi olduğumuzu düşünse dahi, gerçekte böyle değil. Bizim onlardan farklı bir genetik kodumuz var. Kodlarımız farklı olsa dahi çıkarlarımızı nasıl koruyacağımızı biliyoruz. Onlarla (ABD) çalışmaya devam edeceğiz. Fakat sadece kendi çıkarlarımıza uygun olan alanlarda, menfaatlerimize uygun biçimde bunu sürdüreceğiz. Bunu hesaba katmak zorundalar. Gelişimimizi durdurmak adına yaptıkları her şeye rağmen, yaptırımlara ve hakaretlere rağmen, bunu hesaba katmak zorundalar” mesajı verdi.

Biden, ABC News televizyonuna verdiği mülakatta, başkanlık seçimlerine Putin’in müdahale etmeye çalıştığı yönündeki ABD istihbaratının raporuna ilişkin soruları cevaplarken Putin’e işaret ederek, “Bedelini ödeyecek” dedi ve bu bedelin ne olacağı sorusunu ise “Yakında göreceksiniz” sözleri ile yanıtlamıştı. Ocak ayı sonunda Putin ile yaptığı telefon konuşmasında kendisini uyardığını ifade eden Biden, “Onunla uzun bir konuşmamız oldu, onu oldukça iyi tanıyorum. Konuşmaya başladığımızda ‘seni tanıyorum, sen de beni tanıyorsun. Eğer bunun gerçekleştiğini tespit edersem, hazırlıklı ol’ dedim” ifadelerini kullandı. “Benim deneyimlere göre, yabancı liderlerle ilişkilerde en önemli şey, sadece diğer kişiyi tanımak” diyen Biden, “Peki, Vladimir Putin’i tanıyorsunuz. Onun bir katil olduğunu düşünüyor musunuz?” şeklindeki soruya ise “Düşünüyorum” ifadesi ile yanıt verdi. Biden’ın bu açıklaması sonrası Washington DC’deki Rus Büyükelçi Anatoly Antonov’u Moskova’ya geri çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Rusya’nın ABD Büyükelçisi Antonov’un “Rusya-ABD ilişkilerinin geleceğini görüşmek üzere” Moskova’ya geri çağrıldığını kaydetti. Biden’ın bu sözleri sonrası gözler Putin’e çevrildi ve Putin de “Çocukça bir laf” diyerek ilk yanıtını verdi.

RAPORLAR YALANLANDI

ABD istihbarat yetkilileri, Rusya’nın 2020 başkanlık seçimlerinde dönemin Demokrat Partili başkan adayı Joe Biden’a karşı eski başkan Donald Trump’ın müttefikleri ve yönetimi aracılığıyla yanıltıcı ve asılsız iddialar yaymaya çalıştığını öne sürmüştü. Amerikan Ulusal İstihbarat Dairesi tarafından yayınlanan 15 sayfalık raporda Trump’ın müttefiklerince 3 Kasım seçimlerine giden süreçte Rusya ile bağlantılı Ukraynalı kişiler tarafından Biden’a karşı yapılan iddiaların yayılarak Moskova’nın elinin güçlenmesinin sağlandığı ifade edilmişti. Rusya ise ABD istihbaratının, Moskova’nın seçimlere müdahale etmek istediği yönündeki raporlarını defalarca “yanlış” olarak nitelendirmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın ne 2020’deki seçimlere ne de daha önceki seçimlere müdahale ettiğini belirterek bu yönde bir iddianın “zaten yıpranmış olan Rus-Amerikan ilişkilerine zarar vereceğini” dile getirmişti. Biden da bu rapor üzerine ABC News televizyonuyla mülakat yapmıştı.

BİDEN ‘SERT ADAM’ ROLÜNÜ OYNUYOR

Joe Biden’la bir dönem beraber çalışan ABD Deniz Piyadeleri’nin eski istihbarat subayı Scott Knight, “Sert adam ‘ruhsuz katil’ ile flört ediyor” başlıklı yazısında Biden’ın “Katil” çıkışının “Amerika geri döndü” sloganı çerçevesinde yürütülen kampanyayla ilgili olduğunu düşünüyor.

Knight, Rusya’nın resmi yayını Russia Today’e yazdığı yazıda şu ifadelere verdi: “Joe Biden’ın Vladimir Putin’i “ruhsuz bir katil” olarak etiketleme çabası, bugün ABD-Rusya ilişkilerini tanımlayan bir dizi gerçeğe aykırı iddianın en sonuncusu. Gerçek amaç, Biden’ın olmadığı güçlü bir lider gibi görünmesini sağlamaktır. Eski Başkan Donald Trump, Rusya’ya geldiğinde ne kadar sert olduğuyla övünmekten hoşlanıyordu. Ancak Putin ile olan ilişkisine gelince “Putin’i seviyorum, o da beni seviyor” demişti. Başkan Biden ise Rusya ile selefinden çok daha agresif bir şekilde ilgilenmeyi planladığını açıkça belirtti.” Knight, yazısında röportajdan alıntılara yer vererek “Biden’ın kariyerini takip eden herhangi biri için bu cevap, kaba siyasi oportünizmden başka bir şey ifade etmiyor. Biden hiçbir zaman gerçeklerle ilgili olmadı, daha çok gerçekleri nasıl kendi lehine çarpıtabileceğiyle ilgilendi. Biden 2011’de Kremlin’e gittiğinde sahte maçoluğu için hiçbir fırsat ya da ihtiyaç yoktu. İki adam, ilişkileri geliştirme olasılığını tartışan heyetlerin bir parçası olarak bir araya geldi. Putin ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, “Rusya’nın entelektüel sermayesi var. Rusya büyük bir millettir” dedi. Bunlar, bir Rus lidere ‘ruhu olmadığını’ söyleyen biri için söylenecek sözler değil” ifadelerini kullandı.

KOORDİNELİ BİR KAMPANYA

Biden’ın yalanlarıyla “ünlü” olduğunu ifade eden Knight, “Biden’ın yalanlarının hepsinin ortak bir amacı vardır: Onu olmadığı bir şey haline getirmek. Putin’i ruhsuz olarak adlandırmakla ilgili apaçık yalanı da öyle. Biden, ‘sert bir adam’ olmak için çaresiz. Bu itibar için iyi adamın kötü adamla yüzleştiği ve onu çağırdığı bir ‘hesaplaşma’ anı olması gerekiyordu. Böyle bir olay olmadığı için Biden bir tane uydurmak zorunda kaldı birçok yalanında olduğu gibi. Biden, Putin’i pek iyi tanımıyor, bilseydi, Rus liderini duraklatacak son şeyin, bir devlet başkanının hayali sert adam duruşu olduğunu bilirdi” dedi. Knight, yazısını şöyle bitirdi: “Seçimlere müdahale raporunu gerekçe göstererek Biden yönetiminin önümüzdeki günlerde ve haftalarda Rusya’ya ek yaptırımlar uygulayacağına dair çok az şüphe var. Ayrıca, bu yaptırımların Rus hükümetinin politikaları ve uygulamaları üzerinde hiçbir etkisi olmayacağına dair de çok az şüphe var. Ama konu bu değil. Biden, “Amerika geri döndü” mantrası için tasarlanmış koordineli bir kampanyanın parçası. ABD’nin en yeni süper kahramanı Biden için belki de sert adamı oynamak en iyi görünüm değildir.”

WASHİNGTON’IN GÖZÜ MOSKOVA’DA

ABD basını Beyaz Saray’ın Biden’ın “Katil” sözleri sonrası Moskova’dan gelecek adımları merakla beklediğini yazdı. Rusya’ya “seçimlere müdahale” gerekçesiyle Donald Trump döneminde yaptırım uygulandığı da hatırlatıldı. Demokrat Partili Michael Bloomberg’in yayını Bloomberg’de Anthony Halpin imzasıyla yayınlanan yazıda, “Rus liderin ortakları, seçim müdahalesi nedeniyle daha önceki cezalar, siyasi muhaliflere yönelik saldırılar ve Rusya’nın Kırım’ı Ukrayna’dan ilhak etmesi nedeniyle zaten ABD yaptırımları altında yaşıyor ve Biden’ın yeni hedef seçeneklerini sınırlıyor. Önümüzdeki hafta yeni ABD yaptırımları gelebilir ve Rusya’nın oligarklarını hedef alabilir. ABD yaptırımlarına maruz kalan Ruslar genellikle ABD banka hesaplarına sahip olmadığından cezalar etkisiz kalabilir” görüşüne yer verildi. The Hill’in köşe yazarı Morgan Chalfant, “Biden, Putin’in 2020 seçim müdahalesi için ‘bir bedel ödeyeceğini’ söyledi. Ancak Biden göreve gelmesinden kısa bir süre sonra Moskova’yla Yeni START silah kontrol anlaşmasının beş yıllık uzatılması için anlaştı. Muhtemelen seçim müdahalesine karşı bir misilleme, Rusya’ya başka yaptırımlar şeklinde olabilir. Trump, istihbarat topluluğunun Moskova’nın müdahalesi hakkındaki değerlendirmesini alenen sorgulamasına rağmen Rusya’ya yaptırım uygulamıştı. Moskova’dan bundan sonra atacağı adımlar önemini koruyor” ifadelerine yer verdi.

ABD hükümetinin finanse ettiği uluslararası yayın kuruluşu Voice of America’nın (VOA) Beyaz Saray Büro Şefi Steve Herman ise Biden’ın “katil” çıkışının sert olduğu görüşlerinde hemfikir. “Rusya, Biden yorumlarının ardından büyükelçiyi geri çağırdı” başlıklı yazısında Herman, 2016’daki ABD başkanlık seçimleri öncesi Biden’ın oğlu Hunter Biden’la ilgili Ukrayna’da yolsuzluk iddialarının Rus devlet basınında geniş yer bulduğunu hatırlattı. Herman, “ABD’nin Sovyetler Birliği ile savunma görüşmelerinde müzakereci olan William Courtney’ye göre, ‘Bir ABD başkanının büyük bir düşman gücünün liderinden katil olarak bahsetmesi nadirdir.’” ifadelerine yer verdi. Herman, “Washington’daki yetkililer, kötüleşen ikili ilişkilerle ilgili istişareler için Moskova’nın ABD büyükelçisini eve çağırmasına sakince tepki veriyor. Biden yönetimi, yeni bir nükleer silah paktı ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletme konularında Moskova ile çalışmakla ilgileniyor” dedi.