İdlib'deki 33 askerin yaşamını yitirdiği saldırının ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan telefonda görüştü. Putin ve Erdoğan'ın yüz yüze görüşmesi hakkında iki ülkeden farklı açıklamalar yapıldı

Putin-Erdoğan görüşmesi 'kararlaştırıldı mı? Rusya ve Türkiye'den farklı açıklamalar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye ordusunun İdlib'deki saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in telefonda görüştüklerini açıkladı. İki ülkeden, Putin ve Erdoğan'ın yüz yüze görüşmesi hakkında farklı açıklamalar geldi. Rusya, "Yüz yüze görüşme ihtimali üzerinde çalışılması konusunda mutabık kalındığını" kaydederken Türkiye ise "yüz yüze görüşmenin kararlaştırıldığını" söyledi.

Kremlin'den yapılan açıklamada da, "Her iki taraf da, Suriye'nin kuzey-batısındaki (İdlib) durumun normalleştirilmesi adına ek tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi" denildi.

Görüşmeye ilişkin ilk açıklamayı yapan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Türkiye'ye başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. İdlib konusunda Putin ve Erdoğan arasındaki anlaşmalara bağlıyız" dedi.

Lavrov, "Dünkü koordinasyon bilgileri Suriye ordusuna iletilmişti. Vurulan Türk birlikleriyle ilgili bilgi yoktu. Yaşananlar İdlib anlaşmasının tarafımızdan ihlali değildir" açıklamasını yaptı.

"TÜRKİYE'YE BAŞSAĞLIĞI DİLEKLERİMİZİ İLETİYORUZ"

Sergey Lavrov'un açıklaması şöyle:

"İdlib konusunda Putin ve Erdoğan arasındaki anlaşmalara bağlıyız. Teröristlerle ılımlı muhaliflerin birbirinden ayrılması ortak hedefimiz olmalı. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için yapılacakları ortaya koymak birincil önceliğimiz olmalı. Türk ordusu ile her gün temaslar sürüyor. Dünkü koordinasyon bilgileri Suriye ordusuna iletilmişti. Vurulan Türk birlikleriyle ilgili bilgi yoktu. Yaşananlar İdlib anlaşmasının tarafımızdan ihlali değildir. Türkiye'ye başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. İdlib'de gerginliğin azaltılması bölgesinde görev yapan Türk askerlerinin güvenliği için çalışmaya devam edeceğiz. NATO'dan toplantı istemek Türkiye'nin meşru hakkıdır.

"AŞILMAZ ENGELLER OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"

Suriye'de yaşananlar NATO'nun kuruluş anlaşması maddeleri kapsamına girmez. Rus ve Türk delegeler bugün de görüşmelerini sürdürecek. Aşılmaz engeller olduğunu düşünmüyorum. İdlib konusunda koordinasyon sağlamak için görüşmelere hazırız. Putin ve Erdoğan telefonda görüştü. Putin ve Erdoğan İdlib konusundaki anlaşmaların nasıl uygulanabileceğini görüştü."

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin'ın basın ofisinden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesine dair yapılan açıklamada, “Her iki taraf da, Suriye'nin kuzey-batısındaki (İdlib) durumun normalleştirilmesi adına ek tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi” ifadeleri yer aldı.

Telefon görüşmesinde, İdlib'deki gerilimin dindirilmesi adına Rusya ve Türkiye'nin ‘ilgili kurumları arasındaki istişalelerin yoğunlaştırılması’na karar verildiği belirtildi.

Ayrıca Kremlin'in açıklamasına göre Rusya ve Türkiye liderlerinin ‘en yakın zamanda bir araya gelmeleri ihtimali üstünde çalışılması konusunda anlaşıldı.’

ALTUN: İKİ LİDERİN YÜZ YÜZE GÖRÜŞMELERİ KARARLAŞTIRILDI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le telefon görüşmesinde iki liderin en kısa sürede yüz yüze görüşmeleri kararlaştırıldı."

NE OLMUŞTU?

Dün (27 Şubat) akşam saatlerinde İdlib’de Türkiye askerlerinin hava saldırısı ile vurulduğu iddiaları sosyal medyada dolaşıma girdi. İlk anlarda bağımsız kaynaklarca doğrulanamayan iddiaların ardından gece yarısına doğru açıklama yapan Hatay Valisi, İdlib’in güneyinde Suriye’ye ait jetlerin saldırısı sonucu 9 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Valilik tarafından yapılan ikinci açıklamada 22, üçüncü açıklamada 29, dördüncü ve son açıklamada ise 33 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi. Gelişmenin gündeme düşmesi ardından Saray’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı güvenlik zirvesi düzenlenirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin genel merkezinde kurmaylarıyla bir araya geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de genel merkezde kurmaylarıyla birlikte gelişmeleri takip etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Balıkesir programını iptal ederek Ankara’ya döndü. Saray’daki güvenlik zirvesinden Türkiye’nin sınırlarının mülteci göçüne açılması kararı çıktı. İdlib’deki gelişmelerin ortaya çıkması ardından sosyal medya ve internete erişimde engelleme kaynaklı güçlükler yaşanıyor.