Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin parlamentosunda Federal Meclis üyelerine hitap yaptığı konuşmasında Ukrayna krizine de değinerek, “Herhangi bir sebepten ya da hiçbir sebep yokken Rusya’yı suçlamak bir dizi ülke için bir tür spor haline geldi. Yeterince sabırlıyız, fakat provokasyonlara cevabımız sert olacak” dedi.

Putin: Yeterince sabırlıyız, fakat provokasyonlara cevabımız sert olacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin parlamentosunda Federal Meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmasında gündeme ve Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın kendi çıkarlarını uluslararası hukuk çerçevesinde korumaya devam edeceğinin altını çizen Putin, “Herhangi bir sebepten ya da hiçbir sebep yokken Rusya’yı suçlamak bir dizi ülke için bir tür spor haline geldi. Rusya, her ülke ile iyi ilişkileri olsun ister. Yeterince sabırlıyız, fakat provokasyonlara cevabımız sert olacak. Hiçbir ülkenin Rusya ile ilişkilerinde kırmızı çizgileri geçmeyeceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

“KÖPRÜLERİ HEMEN YAKMAK İSTEMİYORUZ”

Herkesle iyi ilişkiler kurmak istediklerini bu yüzden de köprüleri hemen yakmak istemediğini belirten Rusya Devlet Başkanı, Kibarca söylemem gerekirse, ilişkilerimizin son dönemde geliştiğini pek söyleyemeyeceğim ülkeler de dahil olmak üzere, herkesle iyi ilişkilerimiz olsun isteriz. Köprüleri yakmak istemiyoruz. Fakat iyi niyetimiz birileri tarafından kayıtsızlık ya da zayıflık olarak algılanırsa ve birileri bu köprüleri kendi yakmak ya da hatta atmak isterse, o zaman bilmelidir ki Rusya’nın buna yanıtı hızlı ve sert olacaktır. Ukrayna ya da Belarus’ta ayaklanmalar olduğunda Batı ne Ukrayna ne de Belarus’u düşünüyordu. İstedikleri Rusya’yı çevrelemekti. Biz ölçülü davranmaya çalıştıkça onlar çevreleme girişimlerine devam ediyor. Rusya’ya karşı provokasyon gerçekleştirecekler daha önce hiç olmadıkları kadar pişman olacaklardır" diye konuştu.

PUTİN’DEN NÜKLEER GÜCE SAHİP ÜLKELERE TOPLANMA ÇAĞRISI

Sputnik Türkçe’nin aktardığına göre, Rusya ordusunun sürekli gelişim halinde olduğunu vurgulayan Putin, “Nükleer silahlar dahil askeri teçhizatımızı yeniliyoruz. Yeni güvenlik sistemleri oluşturmalıyız. (Hipersonik füze sistemi) Avangard ve Peresvet sistemleri ordunun kullanımına girdi, yakında da Sarmat füzeleri buna eklenecek. Rus birliklerinin kullanımına (Füze sistemleri) Kinjal, Kalibr ve Tsirkon da girecek" dedi.

Nükleer silahlara sahip ülkelerin ayrı bir sorumluluğu olduğunu kaydeden Putin, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin toplanması çağrısında bulundu.

Rusya’nın Karabağ’da çatışan tarafların bir anlaşmaya varmasındaki rolünü de anımsatıp ülkesinin Suriye ve Libya’daki krizlerin sona erdirilmesi için de çabalarını ortaya koymaya devam ettiğini belirtti.