"PYD’nin Anayasa Komitesi’nde olması mümkün değil"

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türkiye, Rusya ve İran arasında yürütülen görüşmeler sonucu Suriye’nin yeni anayasasını hazırlama hedefiyle kurulan Suriye Anayasa Komitesi'nde PYD'nin yer almasının mümkün olmadığını söyledi.

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya, bugünkü yazısında, "Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Cenevre’de PYD’nin temsilcilerinin veya ona destek verenlerin masada yer almasının mümkün olmadığını söyledi. Yerhov, bunun nedeni olarak da "Türkiye istemiyor, dolayısıyla olması söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Cenevre’de daha önce belirlenen Anayasa Komisyonu üyeleri dışında PYD’nin temsilcilerinin veya ona destek verenlerin masada yer alması mümkün değil. Türkiye istemiyor, dolayısıyla olması söz konusu değil.”

"Yerhov öncelikle Soçi’de varılan mutabakat gereği YPG’den boşaltılması gereken alanlara ilişkin gelişmelerin olumlu olduğunu bildirdi."

"Bazı yerlerde istenmeyen sorunların olmasına karşın, bunların çözüldüğünü ve planlandığı şekilde ilerlediğini de vurguladı."

İLK TOPLANTI CENEVRE'DE GERÇEKLEŞECEK

Suriye'de devam eden savaşa 'siyasi çözüm geliştirmek' için Türkiye, Rusya ve İran arasında yürütülen görüşmeler sonucu Suriye’nin yeni anayasasını hazırlama hedefiyle kurulan Suriye Anayasa Komitesi bugün ilk toplantısını İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirecek.

Komite'de Suriye hükümeti, muhalifler ve BM davetlileri 50'şer üye ile temsil ediliyor. Anayasa Komitesi toplam 150 üyeden oluşuyor. Bu üyelerin 50'si Suriye hükümeti tarafından seçilmiş isimler. 50 üye muhalefeti temsil ederken, kalan 50 üye de BM Suriye Özel Temsilcisi tarafından Komite'ye davet edilmiş kişilerden oluşuyor.