Ada futbolunda 'Founder member' olarak nam salmışlar, 1992-93 sezonunda perdelerini açan Premier Lig’in kurucu 22 kulübü. İçlerinde hâlâ elitler sahnesinde boy gösteren baş aktörler de var, zaman içinde gözünün feri sönmüşler de. Kimi eskiye ağıt yakarken, kimi kupalar, şampiyonluklar peşinde. Sadece 6 kulüp kuruluştan beri o görkemli sahnede yer aldı, diğerleri adına mazi kalplerde derin bir yara. “Doğru hatırlıyorsam eğer, bir zamanlar bütün yüreklerin açıldığı, bütün şarapların aktığı bir şölendi yaşamım” der Arthur Rimbaud dizelerinde, muhtemel nicedir şölenden ayrı kalmışları en iyi anlatan. Championship’te altlardaki QPR’in Wycombe Wanderers’a konuk olduğu maç vesilesiyle eskiyi özleyenlere naçizane bir bakış.

Premier Lig’in 3. yaşını kutladığı zamanlarda şampiyonluğunu yaşadı Blackburn Rovers, ülkenin kuzeybatısında Lancashire bölgesinde, Manchester’a 15 kilometre uzaklıkta 105 bin nüfusa sahip kasabanın takımı. Sonrası düşüş ve beklemekle geçen zamanlar. 11 sezon yer aldıkları Premier Lig nicedir uzak bir hayal onlar adına. Bu yazının yazıldığı saatlerde Championship’te 11. sıradalar.

2000’de Premier Lig’e veda etti Sheffield Wednesday; ülkenin kuzeyinde Yorkshire bölgesinin adını içinden geçen nehirden alan 564 bin nüfusa sahip tarihi şehrin mavi beyazlıları, nam-ı diğer Owls (Baykuşlar). Parasal sıkıntılarla boğuştukları zamanlarda. 3. Lig’i gördüler, sonrası sancılarla geçen sezonlar. 2020-21 sezonunun başında 12 puanı silinen takım Championship’te son sırada.

East Midlands bölgesinde, Leicester ve Derby şehirlerinin yanı başına kurulmuş, 300 bine yaklaşan nüfusuyla ülkenin yaşanılası yerlerinden Nottingham. Takımı Nottingham Forest 70 ve 80’li senelerde Avrupa futbolunda nam salmış, sonrası hazin. 1994-95 sezonunu Premier Lig’de 3. sırada bitirdiler, 97’de düştüler, döndüler ama kalıcı olamadılar. 1999’dan beri elitlerin liginden uzak kırmızı beyazlılar. Küme düşme potasının bir basamak üzerinde 19. sıradalar.

Ada futbolunun geçmişini bilenler derin bir ah çekerek yâd ederler Coventry City’i. 'The Sky Blues' (Gökyüzü Mavisi) olarak nam salmışlar futbol âleminde. Köklü tarihlerinde kazandıkları tek önemli kupa 1987’de. 1987-88 sezonunda Kupa Galipleri Kupası’na katılmaya hak kazanmışken, İngiliz takımlarına verilen ceza nedeniyle yer alamamışlar Avrupa arenalarında. 2001’de düştüler, 11 sezon 2. Lig’de mücadele ettikten sonra 4. Lig’i bile gördüler. Onlar da şimdilerde Championship’e tutunma savaşında.

HHH

Bitmek bilmeyen pandeminin gölgesinde, yağmurlu günde geçmişi özleyenlerden QPR geçen sezon Championship’e terfi eden Wycombe Wanderers deplasmanında. Bilir misiniz onların Premier Lig’e güç bela tutundukları 2011-12 sezonunda Wycombe 4. Lig’e düşmüştü. Kaderin cilvesi bu sezon iki takım da aynı ligde. Wycombe Wanderers’a da selam çakalım, Londra’nın 47 kilometre kuzeybatısında, Wye nehrinin kıyısına kurulmuş 125 bin nüfuslu kasabanın mavi beyazlıları. 2019-20 sezonunun sonunda League One’dan play- off maçları sonunda Championship’e yükseldiler. 9.448 kapasiteli mabetleri Adams Park Stadı’nda geçen sezon 5.653 taraftar ortalaması yakaladılar.

4-2-3-1 dizilişinde misafir takım, gol umutları Dykes’ın arkasında Samuel, Chair, Carroll. 22 yaşındaki Nijeryalı Samuel bizim topraklarda iz bırakmış Jay Jay Okacha’yı hatırlatıyor, çabuk, futbol zekâsı yüksek, telefon kulübesinde adam geçecek kadar yetenekli. Takımı son 12 deplasmanın sadece birinden üç puanla ayrıldı, küme düşme potasının üç puan üzerindeler. Henüz 2. dakikada net fırsatı kaçırıyor Wycombe, golcüleri Kashket’in yakın mesafeden vuruşunu ayaklarıyla önlüyor QPR kalesinde Dieng. İlk bölümde iki takım pozisyon üretmekte zorlanıyor, Wycombe’un gol umudu 37 yaşındaki Akinfenwa, 1.80 boyundaki forvet 108 kilo ağırlığında. 2001’de başlayan kariyerinde alt liglerde 15 takımla sahaya çıktığını hatırlatalım. Topa daha çok sahip QPR, geniş alanları iyi kapatan rakip karşısında uzaktan vuruşlarla gol arıyorlar. 29’da aradıkları golü buluyorlar, sağ kanattan ortasında topa son dokunan Wycbombe savunmasında McCarthy. Golden sonra daha ofansif Wycombe ama Akinfenwa 3. bölgede çok yalnız. Devrenin bitimine yakın yan toplarla gol arıyorlar ama QPR savunmasının ortasında Barbet geçit vermiyor. Topa yüzde 57 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 4 kez yokladığı devreyi önde kapatıyor QPR.

2. devreye baskılı başlıyor ev sahibi ama gole yaklaşan QPR oluyor. 54’te Barbet’in kafa vuruşunu köşeden çıkartıyor Wycombe kalesinde Allsop. 58’de beraberlik golünü kaçırıyor Wycombe, Kashket’in kafa vuruşu isabetsiz. İki takımın da golü düşündüğü, temponun hiç düşmediği dakikalarda rakip kaleye yükleniyor Wycombe ama pozisyon üretemiyorlar, Akinfenwa etkisiz, Freeman aceleci. Gol umutları duran toplarda, 84’te Jaconson’un ortasında Akinfenwa müsait pozisyondan yararlanamıyor. Bitime iki dakika kala beraberlik golünü buluyorlar, oyuna sonradan giren Mehmeti sol kanattan ceza sahasına girip sert vuruyor. Dört dakika uzatılan maçta başka gol olmayınca bir puanla yetiniyor QPR. Düşme korkusu yaşamamak için ara transferde takviye şart.

“Durakta üç kişi, adam kadın ve çocuk, çocuk güzel anılar gibi hüzünlü, hüzünlü şarkılar gibi güzel” der dizelerinde Cemal Süreya. Ondan alıntıyla, QPR; güzel anılar gibi hüzünlü.