Mobil ve sokak fotoğrafçılığının Türkiye'deki isimlerinden Engin Güneysu, yeni kitabı Radio Sarajevo’da, Yugoslavya’nın son günlerinden, günümüz Bosna'sına uzanan süreci takip ediyor.

Radio Sarajevo: Yugoslavya’nın son günlerinden, günümüz Bosna'sına...

Engin Güneysu'nun 10 yıla yayılan bir çalışmayla ortaya çıkan fotoğraf kitabı projesi Radio Sarajevo, Yugoslavya’nın son günlerinden, günümüz Bosna'sına uzanan süreci mercek altına alıyor.

"1984 Saraybosna Kış Olimpiyatları", "Bosna Savaşı", "Srebrenitsa Katliamı", "Duje Rehabilitasyon Merkezi ve Günümüz Bosnası" adlı beş bölümden oluşan kitap 10 yıla yayılan bir çalışmayla okuyucu ile buluşuyor.

Kitabımın tanıtımında, şu ifadelere yer veriliyor:

"1984 Kış Olimpiyatları, Yugoslavya’nın son resmi etkinliği olacaktı. Yaklaşık 7 yıl sonra çıkacak olan savaştan henüz kimsenin haberi yoktu. 95 yılında ateşkes imzalanmış olmasına rağmen, yürüyerek güvenli bölgeye geçmeye çalışan 12 bin kişiden 8 bini birkaç gün içerisinde sırp milisler tarafından katledildi. Dünya bu kayıplardan, toplu mezarların ortaya çıktığı 2000li yıllarda haberdar oldu. Halen her yıl Srebrenitsa Soykırımı’nın yıldönümü olan 11 Temmuz gününde, toplu mezarlardan çıkarılarak kimliği tespit edilen insanların defin işlemleri gerçekleştiriyor.

Üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçmiş olsa da, yalnızca sokaklarda değil insanların yüzlerinde de savaşın izlerine rastlamak mümkün. Duje; savaş sonrasında bağımsız vakıf ve kuruluşların destekleriyle ayakta kalan büyük bir rehabilitasyon merkezi. Bu merkez aynı zamanda Bosna halkı için savaş sonrasında iyileşme ve yaşamın normalleşmesi sürecini temsil ediyor. Bu bakımdan Duje’ye odaklanılan dördüncü bölüm, kitap için önemli kırılım noktalarından biri.

Bugünlerde Bosna'da yarı neşeli yarı hüzünlü bir hayat var. Yaşlılar geçmişi unutmaya çalışırken, gençler geleceğe umutla bakıyor. Her iki kuşağın da işi oldukça zor. Yaşanılanların izlerini silmek kolay olmasa da, Bosna halkı fazlasıyla güçlü. Radio Sarajevo ile Engin Güneysu, bu küllerinden doğuş öyküsüne sizleri de şahit kılıyor."

radio-sarajevo-yugoslavya-nin-son-gunlerinden-gunumuz-bosna-sina-1067100-1.

ENGİN GÜNEYSU KİMDİR?

1981 yılında Samsun’da doğdu. Fotoğrafçılık kariyerine 2004 yılında İzmir’de, Cena Reklam Ajansında fotoğraf editörü olarak başladı ,yine aynı yıl içinde Bodrum’un Kalbi dergisi ve 2004 Turkey/izmir /Çeşme Guide kitabının fotoğrafçılığını yaptı. 2006-2007 Arasında Türkiye/Samsun'da Eğitim Gönüllüleri Parkında, aralıklı olarak, çocuklara yönelik fotoğraf eğitimi verdi.

2008 Uluslararası National Geograhic Fotoğraf Yarışması Türkiye’de ikincilik ödülü aldı. Bununla birlikte eserleri birçok yarışmada ödül, derece, sergilemeye hak kazandı. 2011'de açılan Türkiye fotoğraf müzesi'nde fotoğrafları müzenin daimi koleksiyonunda yer aldı.Türk Hava Yolları dergisi olan Skylife magazinde 2014-2015 tarihlerinde fotoğraf editörlüğü yapmıştır.

Şu sıralar çeşitli dergiler için editoryal işler yapmaktadır, 2012 de katıldığı Agence Le Journal fotoğraf ve multimedia ajansı bünyesinde 5 yıla yakın fotografçılık yapmıştır .Bugünlerde uzun soluklu fotoğraf projeleri yürütüp Yurt içinde ve dışında fotoğrafçılık atölyeleri düzenlemektedir.