Google Play Store
App Store

Fukuşima Nükleer felaketinin üzerinden 10 yıl geçti. Felaket, ardında temizlenemeyen binlerce hektar alan ve milyonlarca ton radyoaktik atık bıraktı. Binlerce insan göç etmek zorunda kaldı. Hükümet kanadı bölgenin temizlendiği iddia etse de evlerinden, işlerinden olan insanlar geri dönmedi. 10 yıllık süre zarfında dünya nükleerden kaçış planlarını hızlandırırken Türkiye, Akkuyu’nun 3’üncü reaktörünün temel atma törenini gerçekleştirdi.

Radyasyon 10 yıldır tehdit

Gökay BAŞCAN

JAPONYA'da 11 Mart 2011’de meydana gelen Fukuşima Nükleer Santral felaketinin üzerinden tam 10 yıl geçti. Dünya nükleerden kaçışta adım adım ilerlerken Türkiye ise dün Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın 3’üncü reaktörünün açılışını yaptı. Törene video konferans ile Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı.


Japonya’da meydana gelen tsunami ve deprem sonrası Fukuşima Nükleer Santralı’nın üç reaktöründe patlamadan kaynaklı çekirdek erimesi gerçekleşti. Fukuşima nükleer kazasından sonra 28 milyar doları bulan, kirlenen toprakları temizleme çalışmalarına rağmen Radyasyondan Arındırma Özel Bölgesi’nin yüzde 85’inin hâlâ kirli olduğu ortaya çıktı. Bu çalışmadan geriye 17 milyon ton radyoaktif atık kaldı. Bu yüzden de sayıları 160 bini bulan ve evlerini terk eden insanların birçoğu bölgeye geri dönmeyi düşünmüyor. Fukuşima’nın Namie kasabasında yapılan araştırma, kasaba halkının sadece yüzde 8’inin geri döndüğünü gösterdi.

Japonya hükümeti 2018 yılında, radyasyondan kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiğini açıkladı. Ölen kişinin nükleer santralda kazadan kısa süre sonra ölçüm yapan 50'li yaşlardaki bir santral çalışanı olduğu ifade edildi.


OKYANUSA BOŞALTILACAK

Japon medyası, geçtiğimiz Ekim ayında Fukişima Nükleer Santralı’nın radyoaktif maddeler içeren bir milyon tondan fazla atık suyunu okyanusa boşaltma kararı aldığını öne sürdü.

Japonya, kazaya kadar nükleer güvenlik konusunda dünyada örnek gösterilen ülkelerin başında geliyordu. Fukuşima öncesi 54 nükleer reaktörün çalıştığı Japonya’da şu an sadece 9 reaktör çalışıyor.

Elektrik üretiminin yüzde 30’unu nükleer santrallardan sağlayan Japonya’da bugün bu oran yüzde 6’ya geriledi.

BAŞBAKAN ÖZÜR DİLEDİ

Japonya'daki Fukuşima Nükleer felaketi sırasında başbakan olan Naoto Kan, zamanında Türkiye'ye gelip Türk yetkililere nükleer enerjiyi güçlü bir şekilde tavsiye ettiği için pişman olduğunu söyledi. Öte yandan Japonya’da 13 Şubat’ta meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santralı’ndaki radyoaktif suların depolandığı tanklar yerinden oynadı.

***

Akkuyu’da eylem yapacağız

Mersin NKP Dönem Sözcüsü Aycan Özkan: Bütün itirazlara rağmen inşaatı sürdürenler, bir kez daha 11 Mart Fukuşima nükleer felaketinin yıldönümü arifesinde boy gösterdi. Fukuşima Nükleer Santralı’nı kuran mühendisler, kurduran yetkililer, bütün önlemleri fazlasıyla aldıklarının söylüyorlardı ve muhtemelen doğruyudu. Ama takvimler 11 Mart 2011’i gösterdiğinde meydana gelen deprem ve sonrasında oluşan tsunami dünyanın en korunaklı nükleer santralini yerle bir etti. Bugün Akkuyu’ya giderek bir etkinlik gerçekleştireceğiz.

Sinop NKP Dönem Sözcüsü Kayhan Konukçu: Sinop NGS’nin ÇED süreci devam ediyor. Proje durduruldugibi bir algı yaratmaya çalışıyorlar ancak doğru değil, yapacak şirket bulamıyorlar. Fukuşima Nükleer felaketinde küresel çapta zararlar bir kez daha ortaya çıktı. Dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz.

***

Nükleerden kaçış hızlandı

32 ülkede faaliyette olan 413 nükleer reaktör bulunuyor. Faciadan önce küresel elektrik talebinin yüzde 11’ini oluşturan nükleer santralların payı 10.3’e düştü. Birçok ülkede nükleerden kaçış hızlandı.

♦ Almanya: Hızlı bir nükleerden çıkış planı hazırlayarak, 17 nükleer reaktörden günümüze kadar 11’ini kapattı. Kalan altı reaktör de 2023 yılına kadar kapatılacak.

♦ Fransa: Fukuşima, nükleer enerjinin kalesi kabul edilen ülkelerde bile tartışma başlattı. Fransa tarihte ilk kez nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payının azaltılması için karar aldı. 2035 yılına kadar 14 nükleer reaktörünü kapatacak Fransa, nükleer santralların elektrik üretimindeki payını yüzde 80’lerden yüzde 50’ye indirme kararı aldı.

♦ İsviçre: Yeni nükleer santral yapmaktan vazgeçip mevcutları kapatma kararı aldı.

♦ İtalya: Yapılan nükleere geri dönüş referandumu ‘hayır’la sonuçlandı.

♦ Güney Kore: Kendi nükleer enerji teknolojisini geliştirmiş bir ülkeyi de nükleerden uzaklaştı. 2030’a kadar mevcut 25 rektörden 11’ini kapatmayı planlıyor ve nükleer enerjiden çıkış kararı aldı.