Radyasyon tutkuları sürüyor

GÖKAY BAŞCAN

Rusya’da meydana gelen Çernobil faciasının üzerinden 34 yıl geçti. Faciadan insanlığa kalan onlarca yıl tarım yapılamayacak araziler, radyoaktiviteye maruz kalmış yüzbinlerce insan, milyonlarca kilometrekare genişliğinde radyasyonla kirlenmiş bir coğrafya, gelecek nesillere de sıçrayacak kanserojen etkiler ve en önemlisi hâlâ toprağın altında kimsenin ne olup bittiğini bilmediği nükleer bir reaktör.

Dünyada küresel elektirik üretiminde ve yeni elektrik üretimlerinda nükleer santralların payı düşerken, Ankara nükleer sevdasından vazgeçmiyor. Sinop İnce Buru’nda yapılması planlanan nükleer santral askıya alınmış olsa da Mersin Akkuyu’da inşaat hâlâ sürüyor.

Akkuyu’da inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santral Projesi’nde, koronavirüs tedbirleri kapsamında hafta sonları yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağına rağmen 3 bin 500 işçi nükleer inşaatında çalıştırıldı.

KAPİTALİZM YARATTIĞI FELAKETLERİ UMURSAMIYOR

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Nükleer Karşıtı Platform (NKP) sözcüsü Aycan Özkan “Kapitalizm, yarattığı felaketleri umursamıyor. Yaşam savunucuları olarak bu yıkıma izin vermeyeceğiz. Akkuyu’da inşaatı süren nükleer santralin ortalama bir binayı bile taşıyamayacak yumuşak kayanın üzerinde yapılması bile kapitalizmin kâr hırsının nereye varacağının göstergesidir. En ufak bir kazada Türkiye’nin güneyi ve Akdeniz havzasında ölüm kol gezecektir. Kaza olmasa bile nükleer atıkların oluşturacağı kirlilik aynı etkiyi katlayarak yapacaktır” dedi.

Sinop NKP sözcüsü Zeki Karataş ise “Yerel halkın, yani bizlerin görüşleri sorulmadan bir nükleer belası başımıza musallat edilmiş, Türkiye’nin cennet köşelerinde; Akkuyu’da ve Sinop’ta Nükleer Santral yapılması isteniyor. Siyasal iktidar kayati önemdeki bu konuda karar alırken her türlü hukuksal denetimden kaçmaya çalışıyor. Nükleer santrallar kurulmaya başladığından bu yana dünyanın her yanından nükleer sızıntı-kaza haberleri gelirken, iktidar, doymak tükenmek bilmeyen bir hırsla Sinop ve Akkuyu’ya nükleer santral yapabilmek için Türkiye halklarına yalan söylemeye, doğayı ve yaşamı hiçe sayan katliam projeleri üretmeye hala devam ediyor. Sırf rant elde etmek uğruna ülkenin kaderiyle oynanmamalıdır” dedi.