Cumhuriyet’in en büyük kazanımlarından karma eğitimin seçeneklerden biri haline getirilerek orta vadede çeşitli baskılarla seçenek olmaktan çıkarılması tehlikesi memleket meselesidir. Muhalefetin yeri göğü inletmesi gerekir. Ses çıkmıyor.

♦ Ekonomik krizle canı en çok acıyan işçiler, özelleştirmelere, haksız yere işten atılmalara, çalışma koşullarına karşı yurdun her yerinde ayakta. İşçi sınıfının haklı ve onurlu mücadelesi memleket meselesidir. Muhalefetin işçilerle birlikte yeri göğü inletmesi gerekiyor. Ses çıkmıyor.

♦ Ülke ekonomisinin başındaki isim damat bakan Berat Albayrak, Mckinsey ile anlaşma yapmaya kalkıyor, kısa süre sonra iktidar tabanından dahi yükselen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı bu firmayla çalışılmayacağını açıklıyor.

Ekonomide millilik ve yerlilik ve güven ve yönetimde çift başlılığın ortadan kaldırılması ve hızlı karar mekanizmaları ve görevlendirmede liyakat unsuru, fevkalade memleket meselesi olduğundandır ki yeni sisteme geçilirken tüm bunlar da seçmene vaad edilmiştir. Muhalefetin ‘ülke kimlere emanet?’ diye yeri göğü inletmesi gerekiyor. Ses çıkmıyor.

♦Çorlu tren faciasıyla ilgili asli kusuru bulunduğu belirtilen alt düzey demir yolu görevlileri, salıveriliyor, onca canın hesabı sorulamıyor, ihmaller ve hatalar zincirinin üzeri örtülüyor. Vatandaşın can güvenliği, memleket meselesiyken muhalefet ne yeri ne göğü ne demiri ne bakırı inletebiliyor, susuyor. Ses çıkarmıyor.

♦ Gizli tanık ifade veriyor. Rahip Brunson, Cia’in bir numaralı görevlisi, terörist faaliyetler içinde tehlikeli bir ajandır’ deniyor. Amerikan Başkanı ‘iyi bir hristiyan’ diye tanımladığı Brunson’un serbest bırakılması için Türkiye’yi tehdit ediyor.

Gelinen noktada gizli tanık ifadesini değiştiriyor. Türkiye Dolar’ın çıkmış yediye inmez beşe hallerine şahit olduktan sonra rahip salıveriliyor, yurtdışına çıkış yasağının da kaldırılmasıyla soluğu Beyaz Saray’da alıyor. Ülkenin prestiji, yargının bağımsızlığı memleket meselesiyken muhalefetin en azından ‘bu gizli tanıklık kurumu yeniden ele alınsın’ demesi beklenirken ses çıkmıyor.

♦Enflasyonla mücadele adı altında yüzde onluk indirim yapması beklenen sanayiciler ve küçük ve büyük esnaf, ham madde ve girdilere gelen zamlarla zaten hali hazırda yüzde onun çok üzerinde zam görmüş birkaç kalemde indirim yaparak, iktidara yaranma, işini sürdürme endişesinden gayrı hiçbir derde derman olamıyor. Mutfaktaki yangın memleket meselesidir. Muhalefetin en azından ‘üç aydır yapılan doğalgaz ve elektrik zamları da geri alınsın o zaman’ deyip kampanyalarla yeri göğü inletmesi bekleniyor. Ses çıkmıyor.

Tüm bunlar çok değil birkaç ay içinde oluyor. Türkiye, yeni sistemle belli ki yürüyemiyor, karar alamıyor, uygulayamıyor, krizleri çözemiyor. Muhalefetse yeni sistemin bir parçası olmaya razı. Birkaç ay sonra yapılması sürpriz olmayacak yerel seçimlerde birkaç belediye kazanmaya razı. Muhalefettten kasıt, son genel seçimlerde kim Meclis’e girmiş ama iktidar olamamışsa odur. Muhalefetten kasıt, yükselen toplumsal tepkilere öncülük etmesi beklenenlerdir. İşte onlar, ‘iyi de tweetlerimiz ortada, sayılan her konuda tweet attık’ diyeceklerdir muhtemelen. İyi de o mavi kuşu çok daha etkili öttürenler var. Siz, yeri göğü inletebildiniz mi, gök kubbeyi hatalı ve yetersiz ve hatta zararlı hale gelenlerin başına yıktınız mı yoksa sizin de mi memleket gibi bir meseleniz yok? Sahi rahat mı böyle?