Brunson’ın tahliyesi ardından konuşan Türk-Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat, ABD’den yüz milyarlarca dolar yatırımın Türkiye’ye geleceğini öne sürdü

‘Rahip gitti, dolar geliyor’

Anadolu Ajansı’na konuşan Türk-Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat, ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılması sonrasına dair açıklamasında, “Duyumunu aldığım ve bildiğim en az 15 tane holding seviyesinde ABD firması, Türkiye’ye yüz milyarlarca dolar yatırım yapacak” dedi.

Türkiye’ye yönelik yaptırımlara başlayan ABD’nin, rahibin ülkesine dönmesinin ardından nasıl bir tavır sürdüreceği konusunda Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Ali Asman Akat, Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen ABD firmalarına ilişkin şöyle konuştu: “Bu firmalar ve yeni gelecek olan yatırımcılar vize krizi ile başlayan dönemde, ne yapacaklarını bilmez şekilde, ABD hükümetinden bir gecede yeni bir yaptırım, Türkiye’den bir gecede yeni bir yaptırım korkusuyla tamamen yeni yatırımlara kapalı şekilde beklediler. Bu bekleme sıkı şekilde devam etti. Şu an benim gördüğüm, davayla da ilişkili olarak, bu firmalar bu andan sonra Türkiye’de ciddi yatırımlarına devam edecekler.”

‘Yüz milyarlarca dolar’
Amerikan firmalarının Avrupa ve Çin ile olan ilişkilerinin de ABD’deki politik bakış nedeniyle zor duruma düştüğüne dikkat çeken Akat, “Türkiye’de onlar için iyi bir liman, iyi bir kapı. Hem buranın pazarına hükmetmek hem de buradan birçok ülkeye mal verebilmek için Türkiye iyi bir üs. Bu üssü, şu an hazırda Türkiye’de bulunan ABD firmaları yeni yatırımları ile daha iyi şekilde kullanacak. Ayrıca, duyumunu aldığım ve bildiğim en az 15 tane holding seviyesinde yüz milyarlarca dolar yatırım yapacak ABD firması, bir kısım yatırım kararlarını, ki her bir firmanın minimum 100 milyon dolar üzeri, Türkiye’ye aktaracaklar” diye konuştu.

Daha çok savunma sanayi firmalarının Türkiye’de yatırım yapmak istediğini belirten Akat ardından teknoloji, gıda, kozmetik, medya gibi birçok sektörden pazara girebileceğini söyledi.

‘İlişkiler açılacak’
Ali Osman Akat, Avrupa ülkeleri ve Çin’le yaşadığı sorunlar nedeniyle ABD’nin alternatifinin Türkiye gözüktüğünü ancak Brunson meselesinden dolayı yatırımların frenlendiğini dile getirerek son olayın pozitif etkilerinin artık net görüleceğini söyledi.

Akat şöyle devam etti: “Yakındaki açıklamalarda bunları göreceksiniz. Ticari yönden konulacak olan vergiler, geçici kurallar daha koyulmadan geri çekilecek. Türkiye ABD ilişkileri, bu saat itibarıyla her gün açılacak, büyüyecek. Bizim oraya ürün satış rakamlarımızın arttığını göreceksiniz. Onlardan bize yatırımcıların akışının çoğaldığını göreceksiniz.”