Türkiye’nin ‘ajan’ olmakla suçladığı ABD’li rahip Brunson, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı; ev hapsi ve yurtdışı yasağını kaldırdı. Tutukluluk süresi göz önünde bulundurulan Brunson, serbest bırakıldı

Rahip serbest bırakıldı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın’ın “terör örgütüyle ilişkileri olan birisi” dediği ve yandaş medya tarafından ‘ajanlıkla’ suçlanan ABD’li rahip Andrew Craig Brunson, beklentilere uygun biçimde tahliye edildi. Brunson dün akşam saatlerinde uçakla ülkesine döndü.

İzmir’de, ‘FETÖ ve PKK adına suç işlediği’ ve ‘casusluk yaptığı’ iddiasıyla tutuklanan ve daha sonra ev hapsi tedbiri uygulanan ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ın davası, İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, rahip Brunson’ı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı; ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı. Tutukluluk süresi göz önünde bulundurulan Brunson, serbest bırakıldı.

İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü duruşmasında avukat İsmail Cem Helavurt, müvekkilinin ev hapsinin ve yurt dışı yasağının kaldırılmasını talep etti.

İfadeler geri çekildi

Ardından önce savunma, sonra iddia makamının tanıkları ve mahkemenin yüzleştirme amacıyla çağırdığı isimler dinlendi. Tüm ifadelerin Brunson lehine verilmesi dikkat çekti. Davada Büşra, Levent Kalkan ve Serhat isimli tanıklar aleyhte verdikleri önemli ifadeleri geri çekti. Tanıklar tarafından mahkeme heyetine “Yanlış anlamışsınız” gibi komik ifadelerle savunma yapıldı.

Tanıklardan Büşra Fatma Ün ifadesini değiştirerek, “Ben Brunson’ı tanımıyorum. Dosya’daki suçlamaları bilmiyorum” dedi.

Duruşmanın kilit isimlerinden olan Levent Kalkan iddianamedeki 15 Temmuz darbe girişimine katılan bazı FETÖ’cülerin Brunson’ın dua evinde saklandıklarını duyduğunu ve bunu Yılmaz Demircan adlı kişiden duyduğunu söylemişti. Mahkeme Demircan’ı çağırdı ve Kalkan ile yüzleştirdi. Demircan mahkemede “Bu evde ben sadece Korelileri gördüm” dedi. Mahkeme başkanı Kalkan’a “Hani FETÖ’cüler burada kalmıştı demiştin” deyince de Kalkan ilginç bir yanıt verdi ve “Sayın Başkan ben böyle bir şey söylemedim” dedi

İddianameden az ceza istendi

Öğle arasından sonra esas hakkındaki mütaalasını sunan savcı, Brunson’ın adli kontrolün kaldırılmasını istedi. Buna karşılık savcı, Brunson’ın örgüt üyeliğinden beş ila 10 yıl hapsini talep etti. İddianamede öngörülen ceza ise 35 yıla kadardı.

Son sözü sorulan Brunson, “Masumum, Türkiye’yi seviyorum, beraatimi istiyorum” dedi.

Mahkeme aranın ardından kararını açıkladı. Brunsan’a üç yıl bir ay 15 gün hapis cezası verilirken ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı. Brunson, 9 Aralık 2016’da tutuklanmıştı.

Perşembe günü de ABD basınında çıkan haberlerde Ankara ve Washington yönetimlerinin ‘Brunson’ın serbest kalması yönünde uzlaşıya vardığı’ iddia edilmişti.

*****

Başından beri siyasiydi

ABD ile siyasi bir kriz yaşanmasına neden olan tutuklu rahip Andrew Brunson, dün görülen duruşmada tahliye edildi. Davanın seyri ve dünkü aşaması, devlet katından her ne kadar “Türkiye bir hukuk devletidir, yargı bağımsızdır” denilse de, sürecin tamamen siyasi saiklerle kurgulandığını ortaya koymak için tek başına yeterli.

Mart 2016’da ABD’de tutuklanan 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonunun kilit ismi Rıza Sarraf’a karşılık Türkiye’nin hamlesi ise 20 yıldır ülkede yaşayan Brunson’ın tutuklanması olmuştu. Sarraf ile ilgili ABD’deki yargı sürecinin Türkiye’yi zora sokacak biçimde ilerlemesinin ardından Brunson, Aralık 2016’da Türkiye’ye süresiz oturma izni için başvuru yaptıktan hemen sonra cezaevine atıldı. ABD diplomatik temsilciliklerinde çalışan görevlilerin tutuklanması da, ne tesadüf ki ABD ile Türkiye arasındaki bu kriz dönemine denk geldi.

ABD tarafı geçen aylarda İsrail’de tutuklu bulunan Türk vatandaşı Ebru Özkan’ın serbest bırakılmasını sağlarken, Türkiye Brunson konusunda aynı tavrı sergilememişti. ABD Başkanı Trump, Erdoğan’ı yaptıkları anlaşmaya uymamakla suçlamıştı.

Ancak Türkiye’nin Halkbank ve Hakan Atilla hakkındaki taleplerinin karşılanmamasına rağmen Brunson’ı tahliye etmesinin nedeni ise ABD’nin son dönemde artırdığı ekonomik baskı. Türkiye’nin yapısal sorunlarının ürettiği ekonomik krizin üzerine binen bu siyasi kriz, kur baskısını daha da artırmıştı. Türkiye, Halkbank ve Atilla’ya dair beklentilerini karşılayamadan aldığı Brunson davasındaki bu kararla, yerel seçimler öncesinde ekonomik baskıyı görece hafifletecek adımı da atmış oldu.

Tüm bu gelişmeler, davanın tarihe Türkiye’deki güdümlü yargının en berrak örneklerden biri olarak şimdiden geçmesi için yeterli.

*****

‘Karar siyasi’ dediği için yargılanacaklar

Brunson’ın cezasının ev hapsine çevrilmesine yönelik mahkeme kararının “siyasi” olduğunu yazan Cumhuriyet muhabirleri hakkında dava açıldı.

İstanbul’da yürütülen soruşturma kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Alican Uludağ ve Duygu Güvenç hakkında dava açıldı. İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşması 20 Aralık’ta görülecek.

ABD ile Türkiye arasında krize neden olan ve İzmir’deki ev hapsi dün sona eren ABD’li rahip Andrew Brunson’la ilgili, “Bir tahliyenin yargısal analizi: Tutan da bırakan da yargı mı, devlet mi?” başlıklı haberde yargı muhabiri Uludağ’ın ve aynı konudaki analiz yazısında Güvenç’in, “Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı” iddia edildi.

Yargılama ile ilgili BirGün’e konuşan Alican Uludağ, “Biz, Brunson’un tahliye edilip ev hapsine çarptırılmasının ABD’ye karşı pazarlıkta yapılmış bir hamle olduğunun altını yazmıştık. Brunson’un dün ev hapsi ve yurt dışı yasağının kaldırılması ile bizim haberimizdeki tezler doğrulanmış oldu. Brunson tahliyeden sonra ABD’ye gidecek muhtemelen. Belki de geri gelmeyecek. Ama bu, gerçekleri yazdığımız için sanık olduk. Oysa yargıyı aşağılayan gazeteciler değil Brunson’a siyasi kararla ABD yolunu açan yargının ve iktidarın kendisidir” dedi.

*****

Trump pazarlığı açık etti!

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı pastör Andrew Brunson’ın serbest bırakıldığı dakikalarda tweet attı. Trump’ın mesajı, davanın siyasi bir kararla sonuçlandığını gösterdi. Trump, “Rahip Brunson hakkında çok sıkı çalıştık!” paylaşımını yaptı.

*****

İddianamede neler vardı?

FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016’da tutuklanan ABD’li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson’un “din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı” belirtildi. Brunson’ın FETÖ’nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği de iddiaları da iddianamede yer aldı.

*****

Avukat Halavurt: Temyiz edeceğiz

Kararı yorumlayan Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt şöyle konuştu: “Dağ fare doğurdu gibi bir şey. Müvekkilimin bu kadar mağdur edilmesine Türkiye’nin bu kadar mağdur olmasına ilişkilerin bu kadar gerilmesine hiç gerek yoktu. Verilen hükmü de kabul etmiyoruz. Temyiz edeceğiz, itiraz haklarımızı kullanacağız. Keşke bunların hiçbirisi yaşanmadan tutuksuz bir şekilde yargılanabilseydi, böyle bir krize dönüşmeseydi.” Halavurt ayrıca, müvekkilinin ABD’ye gideceğini düşündüğünü söyledi.