Covid-19, hastalığı atlatan kişilerde birçok komplikasyona yol açtı. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, “Resmi rakamlara göre akciğer tutulumu oranı yüzde 5’ti ancak gerçek oran yüzde 70’lerdeydi” dedi.

Rakamlar yanılttı

Dilara ŞİMŞEK

Covid-19 dünyada ve Türkiye’de azalma eğilimi gösterse de hastalığın uzun vadedeki etkileri sürüyor. Koronavirüse yakalanıp iyileşen hastaların önemli bir bölümü günlük hayata dönmeyi zorlaştıran semptomlarla karşı karşıya kalıyor. Bazen aylarca süren Covid-19’un etkileri başta akciğer olmak üzere kalp ve beyinde önemli derecede hasara neden oluyor.

Akademik Solunum Derneği Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, özellikle Covid-19’un yoğun olduğu dönemlerde başta akciğer olmak üzere kalp hastalıklarına sıklıkla rastladıklarını kaydetti. Prof. Dr. Tutluoğlu, “Resmi rakamlarda akciğer tutulumu yüzde 5’e varan rakamlarda görülüyor dense de biz baktığımızda yüzde 60-70'lere varan oranlara kadar akciğer tutulumu görüyorduk” dedi ve ekledi: “Omicron varyantına kadar akciğerlerin yaygın olarak etkilendiğini gözlemledik. Bazen hiç şikâyeti olmayan kişiler bize Covid geçtikten sonra kontrole geldiklerinde tomografilerinde akciğer tutulumu olduğunu gördük. Verilen rakamlarda akciğer tutulumu oranı gerçeği yansıtmıyordu. Ağır geçiren kişilerde hastalıktan sonra bazı izler kalmaya başladı. Akciğer sertleşmesi görüyorduk. Covid sonrası akciğerlerde sertleşme olduğu için bu kişilerde ciddi solunum yetmezliği, nefes alamama tabloları ortaya çıktı.”

Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Akademik Solunum Derneği Başkanı ve Göğüs Hastalıkları UzmanıProf. Dr. Bülent Tutluoğlu, Akademik Solunum Derneği Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı

NEFES DARLIĞINDAN KALP HASTALIĞI ÇIKTI

Prof. Dr. Tutluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Koronavirüs geçirdikten sonra nefes darlığı nefes alamama gibi şikâyetlerle gelen genç hastalarda ciddi kalp problemi saptadık. Covid geçirdikten sonra genç olmasına ve daha önce bilinen bir kalp sorunu olmamasına rağmen ciddi kalp sıkıntısı yaşayan hastalarımız oldu. Kalp krizi diyemeyiz ancak hastalarımızda kalp kası tutulumuna bağlı sorunlar gördük. Bunların önemli kısmı zaman içinde düzeldi. Kalbi besleyen damarlarda doğuştan bir takım daralmalar varsa kişilerin koronavirüsten sonra kalp krizi geçirme olasılığı ve kalp hastalıklarına yakalanma oranı ihtimali var. Bu tür komplikasyonlar genelde aşı olduktan ya da Covid geçirdikten sonra 1 ay içerisinde görülüyor. Covid geçirdi 6 ay sonra kalp krizi geçirdi gibi bir şey beklemiyoruz.”