İklim krizi İzmir’i de vuracak. Kuş Cenneti, Sasalı ve Bostanlı sahil şeridine kadar olan kısım, Bayraklı ve Alsancak’ta kıyı şeridi, Balçova’da ise yine kıyı şeridi ve şu anda bir AVM’nin olduğu alan sular altında kalacak.

Rant alanları su altında kalacak

Aycan KARADAĞ

İklim değişikliği ve küresel ısınma konusunda tabiri caizse son dönemece giriliyor. Dünya artık iyiden iyiye alarm veriyor. Dünya, sanayi öncesi dönemlerden bu yana yaklaşık 1,2 derece ısındı ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil ve önemli küresel eylem olmadan sıcaklıklar yükselmeye devam edecek. Su seviyelerinin yükselmesi ile birçok yerleşim yeri sular altında kalacak. ABD merkezli bir STK olan Climate Central’ın yayınladığı harita ise krizin boyutlarını gözler önüne serdi.

Deniz yükselmesiyle su baskını yaşayacak İzmir’in Mavişehir bölgesi, 2050 yılına dair Türkiye için yapılan tahminlerde deniz seviyesindeki artıştan en çok etkilenecek bölgelerden biri olarak gösteriliyor. Ayrıca; Alsancak Limanı ile Halkapınar arası, Bayraklı, Sasalı, Çiğli bölgesi, su baskını su altında kalma riskiyle karşı karşıya.

Su altında kalacak bölgelerde ise plansız kentleşme politikaları ile birçok kentin altyapısı tamamlanmazken, çevresel ektileri planlanmamış; çok katlı binalarla sarmalanmış çarpık yapılaşma da artarak devam ediyor. İzmir’in Bayraklı, Bornova, Konak ve Karşıyaka ilçelerinde toplamda 28 gökdelen bulunuyor. Su altında kalması beklenen alanlarda ayrıca AVM’ler yeni konutlar da bulunuyor.

Boğaziçi Üniversitesi(BÜ) İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Murat Türkeş, iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından biri buzulların erimesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Türkeş, “Isınan denizin hacimsel genişlemesi sonucunda deniz seviyesi yükselecek. İklim kriziyle mücadele başarısız olunursa yüzey sıcaklığının 3 derece artması gibi bir durum söz konusu. Böyle olunca kıyı şeritleri tamamen sular altında kalacak. Türkiye’de uzun kıyı kuşağı bulunan ülkeler arasında. Alçak kıyı ve taşkın delta ovaları var. Türkiye’de denizin 1 metre yükselmesi durumunda bu ovalar ve taşkın deltaların çevrelerindeki yerler tamamen etkilenecek” diye konuştu.

FIRTINA KABARMALARI DİKKATE ALINMALI

Prof. Dr. Türkeş şunları söyledi: “İzmir’de de durum benzer şekilde ve kentte nerelerin sular altında kalacağını görmek zor değil. Yatağı değiştirilmiş bir Gediz Nehri akıyor. Oradaki sulak alanlar, Kuş Cenneti, Sasalı ve Bostanlı sahil şeridine kadar olan kısım, denizin 1 metresi yükselmesi halinde sular altında kalacak. Buradaki bölgede alçak taşkın alanlar, delta ovaları ve bataklıklar bulunuyor. Yeni binaların ve AVM’lerin yapıldığı bu bölge en çok etkilenecek alan. Bayraklı ve Alsancak’ta ise kıyı şeridi tamamen su altında kalacak. Balçova’da ise yine kıyı şeridi ve şu anda bir AVM’nin olduğu alan sular altında kalacak. Bu seviyelerde bir denizin yükselmesi hesaplanırken, kış mevsiminde bu alanlarda su seviyesinin daha da yükseldiği düşünülmeli. Kışın lodos ve fırtına çıktığında deniz dalgaları daha fazla yükseliyor. Bu nedenle fırtına kabarmaları dikkate alınmalı.”