İzmir Kent Konseyi’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle gerçekleştirdiği İzmir Ekoloji Buluşması’nın ilki olan ‘Rant Değil Hayat’ konulu etkinliği bugün gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yaşadıklarımızdan çok şey öğrendik. Dirençli bir şehir olmanın sırlarını araştırdık. Dirençli olmanın tek yolu doğayla uyum bir yaşam sürmek” dedi.

'Rant Değil Hayat’ için buluştular

Aycan KARADAĞ

İzmir Kent Konseyi’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle gerçekleştirdiği İzmir Ekoloji Buluşması’nın ilki olan ‘Rant Değil Hayat’ konulu etkinliği bugün gerçekleştirildi.

Fuar Kültürpark İzmir Sanat Merkezi önünde gerçekleşen buluşmayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve HDP İzmir Milletvekilli Murat Çepni de katıldı. Sadece İzmir ve Ege Bölgesi değil, tüm Türkiye’deki ekoloji mücadelelerinin sesini de duyurmayı amaçlayan buluşmada; Aliağa’daki gemi sökümü ve asbest riski, Gaziemir’deki nükleer atık sorunu, Marmara’yı öldüren deniz salyası, İkizdere’de yıkıma yol açan taş ocağı, Muğla’da iklimi değiştiren termik santrallar, Salda Gölü’ndeki yapılaşma ve Kazdağları’ndaki maden tehdidi gibi gündemdeki çevre mücadeleleri konuşuldu.

DOĞAYLA UYUM BİR YAŞAM SÜRMEK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iklim krizi günden güne arttığını söyleyerek, “Pandemi ve iklim krizi yaşıyoruz. İnsanın doğaya zarar verdiği müddetçe kendi yaşamını da tehlikeye attığını gördük. Yediğimiz her lokmanın, aldığımız her kararın bizim dışımızdaki milyarlarca canlının yaşamını nasıl şekillendirdiğini fark etmiyoruz. İzmir’de son iki yılda her türlü afeti yaşadık. Yaşadıklarımızdan çok şey öğrendik. Dirençli bir şehir olmanın sırlarını araştırdık. Dirençli olmanın tek yolu doğayla uyum bir yaşam sürmek. İzmir 45 milyona yaklaşan nüfusu, hızla büyüyen sanayisi, turizmi ve tarımıyla ülke ekonomisinin kalbi olan bir şehir. İzmir bir dünya kenti. İklim krizini yaratan nedenler ekonomik kalkınma adı altında doğaya, ekolojiye zarar vermek üzerine kuruldu bugüne kadar. Bizim yapmaya çalıştığımız şey ise İzmir’i İzmir yapan iki temel şey olan ekonomik zenginlik ve ekolojisini birbirinin paralelliği içinde bir arada geliştirmek. Tüm afet ve krizlere karşı dirençli olmasını tam da böyle sağlayacağız. Tüm canlıların yaşam hakkını aynı anda koruyarak” diye konuştu.

rant-degil-hayat-icin-bulustular-883520-1.
Fotoğraf: Tunç Soyer

Kentsel ve kırsal alanları bir bütün halinde planlamaya çalıştıklarını söyleyen Soyer, “Kentsel planlamanın ana odağına sadece kent merkezini koymuyoruz. İzmir’i böylece döngüsel şehir ilkeleriyle yönetmeye gayret ediyoruz. 2020 sonunda İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı ve Sürdürülebilir İklim ve Eylem Planı’nı tamamladık. 2030 yılına kadar sera gazını yüzde 30 azaltmayı hedefliyoruz. İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı ise iklim krizinin tüm etkilerine karşı aksiyon alacağımız planları kapsıyor. Doğayla uyum yaşam stratejimiz bir ufku tarif ediyor” dedi.

Soyer, şunları kaydetti: “Kent içindeki yeşil alanlarda egzotik bitkiler yerine Akdeniz ve İzmir bölgesinin doğal florasını kullanmaya başladık. Bu yılın başından itibaren ekilen ağaç türlerinin tümüyle doğal bitki türlerine dönüştürülmesine başladık. 5 yeşil koridorla parklarımızı birbirine ve kırsal alanlara bağlayarak doğanın birbirine nüfuz etmesini sağlayacağız. Mesela Mavişehir’deki Flamingo parkı. Burası. Gediz Deltası’nın kuş türlerini şehir içinde görebileceğimiz benzersiz bir rekreasyon alanı olacak. İnsanların doğaya nüfuzunu yönetmek. İzmir’in çeperinde 35 park kurma çalışmamız bunun önemli örneklerinden biri. İmar planlarıyla kırsal alanda hangi faaliyete ne şekilde izin verilebileceğini bu şekilde tasarlıyoruz.”

İKLİM KRİZİNDEN SORUMLUYUZ

İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık da, “Yaşadıklarımızla kuraklıktan taşkına birçok problemli günü üst üste yaşadığımız için yakinen biliyoruz ki, bugün onlar burada olmasalar da dünyanın her yerinde dünyayı, çevreyi, ekolojik dengeyi bozan, hepimiz iklim krizinden sorumluyuz ve buna karşı mücadele etmekle yükümlüyüz. Hem kömür kullanıp hem de temiz kalmanın mümkün olmadığını öğrenmemiz çok oldu. Dileriz ekolojik dengeyi gözetmeyen, kişisel ya da kurumsal her tutum ve davranışın itibarsızlaştırıcı olduğunu biliyoruz. Bir gece ansızın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıverenler iklim anlaşmasını imzalamakta direnmekle yaptıkları ayıbın aynı şey olduğunu bilmiyorlar gibi davranıyorlar ama biz biliyoruz. Dünyanın barış içinde, kardeşçe bir arada yaşamalıyız. Çevresel, sosyal yönetişim standartlarının uygulandığı günlerde olma şansımız var, bunu da birlikte yapmaya çalışalım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

rant-degil-hayat-icin-bulustular-883522-1.
Fotoğraf: Seniye Nazik Işık