Google Play Store
App Store

İstanbul'un Armutlu bölgesinde, "Teknokent Teknoloji Geliştirme Projesi" kapsamında 6 bin konutun yıkılmasına karşı çıkan yaklaşık 10 bin kişi, dün Başkan Kadir Topbaş ile görüşmek ve toplu dilekçe vermek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gitti.

Gül ORUÇOĞLU - Gülşen İŞERİ

 

İstanbul'un Armutlu bölgesinde, "Teknokent Teknoloji Geliştirme Projesi" kapsamında 6 bin konutun yıkılmasına karşı çıkan yaklaşık 10 bin kişi, dün Başkan Kadir Topbaş ile görüşmek ve toplu dilekçe vermek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gitti. Topbaş vatandaşla görüşmezken, Armutlulular, "Proje, teknolojiyi geliştirmek için değil, rant için üretildi" diyerek evlerini yıktırmayacaklarını söyledi.

 

Sabah saatlerinde Armutlu Köprüsü üzerinde toplanan binlerce kişi otobüslere binerek büyükşehir belediyesinin Saraçhane'deki binasına hareket etti. Saraçhane Parkı'nda toplanan ve belediye binasına girmek isteyen halk ile polis arasında gerginlik yaşandı. Armutlulular yolu kapatırken, 8 temsilci belediyeye alındı. Temsilciler yaklaşık 2.5 saat Başkan ile görüşmek üzere bekledi ancak "Yasal başvuru yapıp dilekçelerinizi verin" tavsiyesiyle binadan ayrıldı.

Görüşmenin bitiminde heyet adına konuşan Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Muhtarı Nurettin Coşkun, "Başkan Kadir Topbaş, çok işi ve görüşmeleri olduğu gerekçesiyle halkın arasına gelemeyeceğini ifade etti. Bizler de bunu sizler adına kabul edemeyeceğimizi söyledik. Şimdi burada Başkanlığa vermek üzere hazırladığımız dilekçeleri toplayacağız. Ancak kararlılığımız ve eylemlerimiz sürecek. Biz burada temsili olarak on bin kişiyiz. Yıkılması planlanan üç mahallede oturan kişi sayısı ise yüz bin. Bunu da burdan tekrarlıyoruz. Armutlu halkının ayağına gelecekler" dedi.

 

Mahalle sakinleri adına basın açıklamasını okuyan Metin Kal, "Bizler de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Bizi buraya yerleştirirken akılları neredeydi. Bize yol, su, elektrik verdiler. Dişimizle, tırnağımızla yaptığımıza el koymak istiyorlar. İTÜ Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi adını verdikleri rant geliştirme projesiyle evlerimizi patronlara satacaklar. Asla terk etmeyeceğiz. Sürgün projesine karşı ölene kadar direneceğiz. Yüz bin insanı yerinden etme projesini reddediyoruz. Tapu tasdik belgelerimiz tapuya dönene kadar mücadelemiz sürecek" diye konuştu. Ardından "İTÜ Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin İstanbul Boğazı ve halkı için telafisi imkansız mağduriyetlere yol açacağı" gerekçesiyle projenin başka bir yerde yapılması için dilekçe veren grup, buradan ayrıldı.

 

TEKNOKENT PROJESİ

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla 11 Aralık 2002 tarihinde sınırları kesinleşen ve 7 Temmuz 2004 tarihinde de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca onanan porjenin adı, İTÜ Arı Teknoket Teknoloji Geliştirme Bölgesi Projesi. Armutlu'da gerçekleştirilmesi planlanan proje binlerce insanın konut hakkını tehdit ediyor. İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yürütülen, Teknokent Projesi, Küçük Armutlu'nun da dahil olduğu, Fatih Sultan Mehmet, Balta Limanı ve Reşit Paşa mahallelerini kapsıyor. 15 bin konut ve 70 bin insanın ikamet ettiği bölge, ilköğretim, lise gibi okulların, cami ve cemevi gibi ibadethanelerin, sağlık ocağı, muhtarlık, belediye ve karakol gibi kamu kuruluşlarının yer aldığı 5216 sayılı Belediyeler Kanunu'na göre İlk Kademe Belediye unvanını da hak etmiş. Aynı zamanda, "Yörede yeterli ARGE ve sanayi potansiyelinin olması şarttır" hükmü yer alıyor. Ancak 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'da, "Boğaziçi'nde kömür ve akaryakıt depoları, tersaneler ve sanayi tesisleri kurulamaz" diye belirtiliyor. İTO'nun ticaret sicil kayıtlarına göre Arı Teknokent Proje Geliştirme Planlama Anonim Şirketinin iş adresi olarak, İTÜ Ayazağa Kampüsü Teknopark Binası gösteriliyor. Ana sözleşmenin odaya kaydın yapıldığı tarih 06.03.2002 olarak görülüyor. İTÜ Eski Rektörü Gülsün Sağlamer'in Başkanlığını yaptığı Yönetim Kurulu'nda Erol Üçer, İsmail Orhan Öcalgiray, Halil Sedat Üründül, Refik Üreyen, Şarık Tara, İshak Alatın yer alıyor.