Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle zeytinlikleri madenlere açan AKP, şimdi de hazırladığı "torba kanun" teklifi ile bunu yasa haline getirmeye çalışıyor.

Rant inadı bitmiyor
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının hazırladığı "Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile zeytinlikleri madenlere açan AKP şimdi de hazırladığı "torba kanun" teklifi ile bunu yasa haline getirmeye çalışıyor. Torba yasada ayrıca liman özelleştirmelerinde sözleşme sürelerinin 49 yıla kadar uzatılması, BOTAŞ'ın borçlarının silinmesi gibi maddeler yer alıyor. CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, "Yandaşlar için hukuk ayaklar altına alınıyor" dedi.


AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklife göre, Maden Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, madencilik faaliyetlerinin zeytinlik alanlara denk gelmesi durumunda zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına ve sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca izin verilebilecek. Zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm masraf ve taleplerden, madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumlu olacak.

49 YILA KADAR UZATILIYOR

Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna eklenen geçici maddeyle, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi veya devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri, 49 yıla kadar uzatılacak.

BOTAŞ BORÇLARI SİLİNECEK

Teklife göre, BOTAŞ'ın ödenmemiş her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden oluşan borçları, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilerek silinecek.

TEDAŞ’TA YAPILANDIRMA

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) devir işlemleri sırasında asıl alacak tutarı 2 bin Türk lirasını aşmayan alacaklar ile Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası tespit edilememesi nedeniyle ulaşılamayan, feshedilmiş, ticaret sicilinden terkin edilmiş ve tasfiye edilmiş aboneliklere ilişkin alacaklardan vazgeçilecek. Bu kapsam dışında kalan abonelerin TEDAŞ’a olan geçmiş dönem elektrik tüketiminden kaynaklanan borçlarına ilişkin yapılandırma imkanı getiriliyor.

'TALANCI ZİHNİYET'

CHP Antalya Milletvekili Osman Budak, Sanayi Komisyonuna yeni gelen kanun teklifinde, daha önce mahkeme kararları ile önü kesilen limanların ihalesiz özelleştirme sürelerini uzatan düzenlemenin dördüncü kez yer almasına tepki gösterdi. Budak, “Teklifin kabul edilmesi durumunda kamu ihalelerinin gözde şirketleri olan LİMAK, AKFEN, CİNER Grubu, Albayrak, Çelebi ve Doğuş Grubu’nun aralarında olduğu şirketler ihalesiz bir biçimde şu anda işlettikleri limanları 10 ila 19 yıla kadar uzatabilecek. Son derece stratejik öneme sahip limanlarımız 2067 yılına kadar yandaş firmalar ve yabancı şirketler tarafından işletilecek. Anayasa Mahkemesi daha önce kamu yararı olmadığı gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etmişti. Mahkeme kararları dahi iktidarın talancı zihniyetini durduramıyor. Yandaşlar için hukuk ayaklar altına alınıyor" dedi.

Daha önce yönetmelikle yapmaya çalıştıkları ve Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan zeytinliklerde madenciliğe izin veren düzenlemenin de kanun teklifinde yer almasını eleştiren Budak, "Yürütme durdurulana kadar Muğla İkizköy’de yandaş Limak ve İbrahim Çeçen Holding’in sahibi oldukları YK enerji için zeytinlik katliamı yapılmıştı. Karşı çıkan köylüler darp edilerek gözaltına alınmışlardı. Şimdi bu yönetmelikle yapamadıklarını, seçimlere 6 ay kala kanunla yapmaya çalışıyorlar. Daha önce bu teklif TBMM’ye 7 kere gelmiş, muhalefetin ve kamuoyunun yoğun tepkisi ile geri çekilmişti. Bu sefer de başaramayacaklar.” ifadelerini kullandı.

‘DAMADA KIYAK VAR’

CHP’li Ali Öztuç’da "AKP sadece zeytin ağaçlarını sürgün etmiyor. Maden yapılacak saha orman ise orman izni alınması zorunlu olmayacak. Meralık alanlar için mera kurulandan tahsis kararı alınmayacak. Tarım alanı ise ‘tarım dışı kullanım izni’ alınmayacak. Damadın Eskişehir Alpu Santrali için de kıyak var" eleştirisini yaptı.