Kanal İstanbul ve ‘kentsel dönüşüm’ ile evleri yıkılmak istenen Şahintepe halkı tepkili. Yıkımı üstlenen şirketin ‘rant oyunlarının’ bitmediğini vurgulayan yurttaşlar, "Hiçbir zaman sisteme boyun eğmedik. Mücadelemiz sürecek" dedi.

Rant oyunu bitmedi
Kentsel dönüşüm adı altında evleri yıkılmak istenen bölge halkı tepkili. (Fotoğraf: MA)

HABER MERKEZİ

İstanbul Başakşehir’de bulunan Şahintepe Mahallesi’ndeki yurttaşlar, yıllardır yaşadıkları evlerinden “kentsel dönüşüm” ve Kanal İstanbul Projesi’nin güzergahında oldukları gerekçesiyle çıkarılmak isteniyor. Şahintepe’de rant oyunlarının sürdüğünü ve mücadelelerinin devam edeceğini belirten bölge halkı, duruma tepkili.

MA’da yer alan habere göre, 2020’de Başakşehir Belediyesi’nin iştirak şirketi olan Başakkent A.Ş. tarafından imar çalışması yapılan mahalledeki evlerin 3’te 1’i tapu transferi yapılarak, Arnavutköy ilçesine bağlı Hacımaşlı köyüne gönderildi. Mahalleli buna karşı 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na itiraz dilekçeleri verdi. Dilekçelerden bir yanıt alamayan mahalleli, yerleşim yerlerinde yapılması istenen projeyi “rantsal dönüşüm” olarak adlandırarak 9 Aralık’ta yaşadıkları mağduriyetleri İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı ve imar projesinin iptali için başvuruda bulundu. Mahallelinin direnişi karşısında geri adım atan bakanlık, evlerin tapusunu eski yerine geri getirdi. İmara açılmak istenen onlarca yapının bulunduğu mahallede şirket çalışmalarına devam ederken mahalleli, her fırsatta yapılmak istenen imar projesine karşı haklarını alana kadar geri adım atmayacaklarını belirtti.

ŞİRKETİN OYUNLARI

Tapuları karşılığında Başakkent A.Ş’nin kendilerine 1+1 olmak üzere 2 daire verdiğini fakat bunun karşılığında da 200 bin TL borç çıkarıldığını aktaran 23 yıllık mahalle sakini Gulüfe Çetinkaya, "Yerlerimizi 30 metre bir yerden, 20 metre bir yerden kestiler. Sonra da bize, o kestikleri yerleri parayla satmaya çalıştılar. Gecekondunun yerine 2 daire verip 200 bin borçlandırıyorlar" diye tepki gösterirken; 22 yıldır Şahintepe Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Şirin Demir de “2014’den beri burada imar adı altında farklı oyunlar oynanıyor. 2014’de bir imar çalışması yapmaya çalıştılar. Burada bazı tapularda yüzde 40 ila 42 arasında kesintiler yaptılar. Halk bunu kabul etmeyince itiraza gittiler. Bu itirazın sonucunda 2020 yılında yüzde 28’e indirdiler" diye konuştu. Şahintepe’de belediyenin halkın yararına hiçbir çalışma yapmadığını, aksine mahallede “rantsal” çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Demir, “Şahintepe hiçbir zaman sisteme boyun eğmedi, eğmez de. Biz yerimizi vermeyeceğiz” dedi.