"Rant projesi iptal edilene kadar nöbete devam edeceğiz"

HABER MERKEZİ

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan ve 1. derece doğal ve tarihi sit alanı olan Validebağ Korusu'na Millet Bahçesi yapılmasının önünü açacak projenin durdurulmasının ardından yurttaşlar nöbetine devam ediyor. Validebağlılar ihale ve proje iptal edilene kadar koruda başlattıkları nöbet eylemine devam etme kararı aldı. Validebağ Savunması'ndan yapılan açıklamada, "Yürütmeyi durdurma kararı, Validebağ Korusu ve çeperindeki 75. Yıl Parkı ile Marmara Üniversitesi mülkiyetindeki yeşil alanları kapsayan Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı için alındı. Bu olumlu karara rağmen Validebağlılar Koru’da nöbete devam etmekte. Çünkü iktidarın Koru üzerindeki rant projeleri devam etmekte” denildi.

YOK EDİŞ PROJESİ

Validebağ Savunması'ndan yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) tahsis edilen ve Millet Bahçesi yapılmasına karar verilen 261 bin metrekarelik alanı, ‘temizlik, bakım ve güvenlik’ hizmetlerinin sağlanması amacıyla 26 Mart 2020'de Üsküdar Belediyesi'ne tahsis ettiği bildirilerek, süreçle ilgili şunlar söylendi: "Validebağlılar iki yıldır bir yandan broşür dağıtarak, pankart ve afişler asarak, seminerler düzenleyerek bu millet bahçesi projesinin Üsküdar Belediyesi tarafından uygulanmasını önlemek üzere mücadele ettiler. Bunun üzerine 3 Haziran’da Üsküdar Belediyesi 'Validebağ Korusu Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi' yapacağını ilan etti. Belediye projenin içeriğini açıklamasa da yapılan ihale ile Koru'ya 88 bin metrekare rulo çim döşeyeceği öğrenilmiş ve alanda nöbete başlamıştır. Otlar biçilerek kelebekten kuşa pek çok canlıya yaşam alanı olan mikro ekosistem yok edilecek ve hafriyat yapılarak sulama boruları döşenecek zirai ilaçlama ile alanın kalan doğal unsurlarına da zarar verilecek. Özetle bu yeni proje adı gibi masum olmayıp koru için yeni bir yok ediş projesidir."

Validebağ Gönüllüsü Şengül Kılıç, daha önce koru için hazırlanan Millet Bahçesi Projesi'nin de iptal edildiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Validebağ Korusu’nda haklılığımızı iki kez daha kanıtladık. Baştan beri hukuksuz olan Üsküdar Belediyesi’nin ihale sürecinin geçersizliği, bu yürütmeyi durdurma kararları ile birlikte bir kez daha kanıtlandı. Validebağ Gönüllüleri olarak 23 yıldır sürdürdüğümüz haklı mücadelemize korunun ranta çevrilme emellerinin tümüyle ortadan kaldırılıncaya kadar haklı mücadelemizde kararlılıkla devam edeceğiz.”

***

SOL Parti’den koruya ziyaret

SOL Parti İstanbul İl Örgütü, dün Validebağ Korusu’nda devam eden nöbete ziyarette bulundu. SOL Parti tarafından yapılan açıklamada “Validebağ Gönüllüleri’nin mücadelelerini, kararlılıklarını selamlıyoruz” denildi.