Rant projesine can suyu

Mustafa BİLDİRCİN

İller Bankası, Ankara’nın tartışmalı projelerinden Merkez Ankara’ya taşındı. Kurumun, Atatürk dönemi yapılarından olan ve Cumhuriyet'in önemli mimari eserleri arasında sayılan Ulus'taki tarihi binası 2017 yılında yıkılmış, yerine cami yapılmıştı.


Sayıştay’ın, “İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki tüm hizmet birimlerinin bir arada toplanmasını sağlayacak büyüklükte bir hizmet binasının bir an önce yapılmasının yararlı olacağı değerlendirilmektedir” uyarısına karşın kurum, yıllardır kiracı konumunda. Çukurambar’da bulunan bir gökdelenden 3 yıl önce yer kiralayan İller Bankası’nın, Merkez Ankara Projesi’nden de bir yer tuttuğu öğrenildi. Bu duruma tepki gösteren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Projeyi kurtarmak için kamu kurumlarını seferber ettiler. Aylar önce uyarmış, ‘İller Bankası’nı kira külfetinin altına sokmayın’ demiştik. Maalesef uyarımızı dinlemediler” dedi.

TABELA ASILDI

Merkez Ankara Projesi, AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik İnşaat’a ait. Üstelik meslek odaları, projeyi ‘rant projesi ve kent suçu’ olarak tanımlıyor. Buna karşın Merkez Ankara Projesi kapsamında dikilen gökdelenlerden birinin üst katlarına, ‘İller Bankası’ tabelasının asıldığını belirten Emir, şunları kaydetti:

“Aralarında TCDD’nin de olduğu bazı kamu kurumlarının buraya taşınmak istediğini biliyorduk ve ‘Sakın aklınızdan bile geçirmeyin’ diyerek iktidarı uyarmıştık. Bugün görüyoruz ki İller Bankası, gökdelenlerden birine tabelasını asmış bile. 1937 yılında, ‘Atatürk’ün mimarı’ olarak bilinen Seyfi Arkan tarafından inşa edilen tarihi binası yıkılan İller Bankası’nın apar topar bu projeye taşınması hangi akla ve vicdana sığar? Banka bu projede kiracı mıdır yoksa yer mi satın almıştır?”

BİNA İSKÂNSIZ

Pasifik İnşaat’ın uzun süredir dairelerini satamadığına dikkat çeken Emir, “Bu nedenle kamu kaynaklarıyla Pasifik İnşaat'a can suyu verilmek isteniyor. Bir kamu kurumu, alelacele iskânsız bir binaya nasıl taşınır? Taşınmasının sebebi nedir? Diğer yandan sağlıklı kentleşmeden sorumlu bir kurum olan İller Bankası'nın, iskânsız bir binaya taşınmış olması kabul edilemez” diye konuştu.

BAKAN KURUM’A SORULAR

Soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP’li Emir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları sordu: “Sayıştay’ın uyarıları dikkate alınarak İller Bankası için bir genel müdürlük binası inşa edilecek mi? İller Bankası’nın apar topar Merkez Ankara’ya taşınmasının gerekçesi ne? İller Bankası yeni yerinde kiracı konumunda mı yoksa yer mi satın aldı? Kiraysa ne kadar kira ödüyor? Satın alındıysa satın alma maliyeti ne?”