Datça Kaymakamlığı, Kargı Koyu’nun özelleştirilmesine karşı yapılacak basın açıklamasını yasakladı. Yurttaşlar ‘Basın açıklaması yapmıyoruz’ etkinliği düzenleyerek “Betona kurban etmeyeceğiz” dedi.

Rant serbest korumak yasak

Mehmet ERDAL

Yağmacılar dur durak bilmiyor. Her koyu rant sevdalılarının hedefinde olan Ege’de, yurttaşlar toprakları için mücadele ediyor. Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Kargı Koyu’nun Cumhurbaşkanı kararıyla Özelleştirme İdaresi’ne devredilmesine yönelik tepkiler sürüyor. 128 dönümlük alanın otel ya da başka bir amaçla özelleştirilmek istenmesiyle ilgili açıklama yapmak isteyen Datça Demokrasi Platformu, kaymakamlık engeline takıldı. Datça Kaymakamlığı, basın açıklamasına izin vermeyince platform bu sefer ‘Yürüyerek, yüzerek, bisiklete binerek Kargı Koyu’nda buluşuyoruz. Basın açıklaması yapmıyoruz’ etkinliği gerçekleştirildi. Datçalı bisikletçiler, yürüyüşçüler, yüzücüler ve yurttaşlar Kargı Koyu’na doğru gitmeye başladı. Kargı Koyu’na varmadan, Kargı Koyu’nun ilk görüldüğü tepede yolu kesen polislerin kimlik kontrolünden geçen Datçalılar, Kargı Koyu’na ulaştı. Kargı Koyu’ndaki doğal otopark alanından sahil boyunca yürüyen katılımcılar, Cennet Koy’da yüzücülerin etkinliğini izledi. Sekiz yüzücünün Kargı Koyu’nu bir boydan bir boya yüzerek gidip gelmelerinin ardından yürüyüşçüler yürüyüşlerine devam etti.

YASALARA AYKIRI

Yaşam savunucusu Sedat Kaya, özelleştirilecek yerin arkeolojik, tarihsel ve ekolojik önemine vurgu yaptı. MUÇEP ve Datça Kent Konseyi Yürütme Kurulu’ndan Güngör Erçil ise özelleştirme kararının Anayasa’ya ve Kıyı Kanununa aykırı olduğunu söyledi. Datça’nın betona kurban edilemeyeceğini vurgulayan yaşam savunucuları “Havama, suyuma, kıyıma dokunma” dedi.

Öte yandan Datçalılar topraklarını ranta kurban etmemeye kararlı. Datça Demokrasi Platformu tarafından çarşamba günü yaklaşık 300 kişinin katılımıyla eylem gerçekleştirildi. CHP ve HDP’li milletvekillerinin katılım gösterdiği eylemde “Mücadelemizi, bu karar, iptal edilene kadar sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde imza kampanyası, hukuksal girişimler, sosyal medya kampanyaları, sokak eylemleri ve etkinliklerle bu direnişi büyüyeceğiz.”