Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, 398 milyon lira harcanan AKM Millet Bahçesi Projesi’nin kamu yararına hizmet etmediği vurgulanarak, “EGO hangarları arazisinde yapımına başlanan Merkez Ankara Projesi, millet bahçesini adeta projeye dahil bir unsur gibi kullanmaktadır" dedi

Rant tartışmalı millet bahçesi: "AKM Millet Bahçesi projesi kamuya hizmet etmiyor"

BirGün Ankara

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, beş bölgeden oluşan Atatürk Kültür Merkezi Alanı’nın birinci etabında başlayan ve 398 milyon TL harcanan millet bahçesi projesinin kamu yararına hizmet etmediğini bildirdi.

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan'ın eşi Fatih Erdoğan'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Pasifik İrnşaat tarafından yapılan Merkez Ankara Projesi'nin hemen yanındaki AKM Millet Bahçesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “EGO hangarları arazisinde yapımına başlanan Merkez Ankara Projesi, millet bahçesini adeta projeye dahil bir unsur gibi kullanmaktadır. Bu haliyle söz konusu planların tümü kamu yararına ve şehircilik ilkelerine her açıdan aykırı ve hukuksuzdur” ifadeleri yer aldı.

TÖREN PİSTİ YIKILDI

Atatürk Kültür Merkezi alanının millet bahçesi olarak düzenlenmek istenmesinin kent belleğine, toplumsal hafızaya ve Cumhuriyet değerlerine yönelik açık bir saldırı olduğunun altı çizilen açıklamada “İmar planlarında değişiklik yapılmadan Mayıs 2019 tarihinde TOKİ Millet Bahçesi yapımı için ihaleye çıkmış, yapılan hukuksuz inşa çalışmalarıyla Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü binası ile ulusal resmi törenlerin gerçekleştirildiği tören pisti yıkılmıştır” denildi.

OTOPARK YAPILMASININ ÖNÜ AÇILDI

“Askıya çıkan Atatürk Kültür Merkezi Alanı 1’inci Etap Millet Bahçesine ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile alanın tahribatına yol açacak belirsizlikler yaratılmış olup, uygulamaya dair esaslar Kentsel Tasarım Projesi’ne bırakılmıştır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Plan notlarından 'Planlama alanının tamamında yürürlükte bulunan otopark yönetmeliği doğrultusunda uygulama yapılacaktır' İfadesi alanın tamamına otopark yapılması ve/veya yeraltı otoparklarının yapılabilmesinin önü açılmaktadır.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanı, Jansen Planı’nda Cumhuriyetin önemli bir bileşeni ve AOÇ ile ilişkilenen açık-yeşil alan sisteminin bir parçası olarak kurgulanmıştır. 2302 sayılı yasa ile Atatürk’ün Doğumunun 100. Yılının Kutlanması ve Atatürk Kültür Merkezi Kurulması Hakkında Kanun çıkarılmış, AKM’nin temeli ‘Atatürk'ün anısına armağan olmak üzere ve Cumhuriyetin sembolü olarak’ 1981 yılında atılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Başkentine özel bir statü alanı olan Atatürk Kültür Merkezi Alanı özgün değerleri ile korunmalı ve gelecek nesillere aktarılmalıdır."