‘Rant ve yağma’ yazmanın cezası var, yapmanın yok

Haber Merkezi

Basın İlan Kurumu (BİK) yetkilileri Evrensel gazetesinin kent ekinde hafta sonu yayımlanması planlanan bir dayanışma ilanına ilişkin “Basın Ahlak İlkeleri'ne aykırı” dedi. BİK, ilanda 'rant ve yağma' kelimeleri geçtiği için ilanın yayımlanmasına izin veremeyeceğini açıkladı.

Evrensel gazetesinin haberine göre, gazetenin ilan ve reklam sorumlusu Vural Nasuhbeyoğlu’nu arayan BİK yetkilileri, henüz yayımlanmamış ilan için “Basın Ahlak Esasları'na aykırı” diyerek ilana izin vermeyeceklerini açıkladı. Nedenini soran Nasuhbeyoğlu’na ise “Rant ve yağma kelimeleri basın ahlak esaslarına aykırı. Biz böyle bir ilanı kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı. Nasuhbeyoğlu bu aykırılığı yazılı bir şekilde de talep etti. Aynı şekilde ilan sahibi TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’ni de arayan BİK, “Biz bu ilanı bu haliyle yayınlanmasına izin veremeyiz” dedi. TMMOB yetkilileri de benzer bir şekilde yazılı bir açıklama istedi.

BİK İstanbul Şube Müdürlüğü Şef Yardımcısı Serkan Ulus tarafından TMMOB’ye gönderilen yazılı metninde, “Resmi ilan ve reklamların kamusal güvene dayanması esastır” ifadeleriyle metnin aracılıklarından geçirilmesinin mümkün olmadığı söylendi.