TBMM Genel Kurulu gündemine gelecek yeni “çevre düzenlemesi” ile kurulacak Türkiye Çevre Ajansı’nın ihale kanunundan muaf tutulmasını “kabul edilemez” bulan CHP’li Bakan, “İktidarın rant ve yağma politikaları ajans üzerinden yürütülecek” dedi.

Rant ve yağmaya açık kapı bıraktılar: İhaleden muaf çevre ajansı

BirGün/ANKARA

Türkiye Çevre Ajansı’nın Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri öncesinde ajansın “ayrıcalıklarına” dikkati çeken CHP, başta ihaleler olmak üzere çok sayıda sorunla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.

TBMM Çevre Komisyonu’nun CHP’li Üyesi Murat Bakan, “paralel bakanlık” olarak da adlandırılan Türkiye Çevre Ajansı'nın resmen faaliyete geçmeden Kamu İhale Yasası (KİK) kapsamından çıkarılmasına tepki gösterdi. iktidarın rant ve yağma politikalarının ajans üzerinden oluşturulacak depozito yönetim sistemi ile sürdürülebileceğini kaydeden Bakan, “Bugün, devlet yönetiminde yaşadığımız sorunların temelinde liyakat ilkesine uyulmaması gelmektedir. Siyasi etkilerden uzak bilimsel ve objektif çalışma alanının sağlanması için, Ajans Yönetim Kurulu`na üye olacak kişilerin temel kriterlerinin net biçimde belirlenmesi gerekmektedir, aksi takdirde liyakat esaslarına aykırı olarak belirlenmesi riski mevcuttur” dedi.

İHALE İSTİSNASI NEDEN?

Ajansın yönetim kurulu üyelerinin Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından atandığını, aynı şekilde “bakan kararı” ile görevden alınabileceğini ifade eden Bakan, “siyasi hesapların” işleyişi şekillendirebileceğini dile getirdi. Kamu İhale Yasası’na getirilen istisnaların henüz kurulmayan ve ülke genelinde faaliyet gösterecek bir ajans için söz konusu olmasının “manidar” olduğunu söyleyen Bakan, şunları söyledi:

“Oluşturulan ajansın, dünyadaki emsalleri gibi faaliyet gösteren, bilim odaklı ve liyakat esaslı, görevi çevre hakkında doğru ve bağımsız bilgi sunmak olan, siyasi etkiye ve şaibeye kapalı bir yapı olması gerekir. AKP ise en çok denetlenmekten ve şeffaflıktan korkuyor. İhale Yasası'nın dışına çıkmak, denetimsiz sorgusuz sualsiz, devletin kaynaklarını aktarma yolu haline gelmiştir. Oysa halkın parası halkın denetiminden çıkarılamaz. Kamu tüzel kişisi olarak karşımıza çıkan ajansı neden Kamu İhale Yasası’ndan ayrı tutmak istiyorsunuz? İşinizi engelleyen nedir? Bu yönde bir karar istediğime, istediğim işi ihalesiz, denetimsiz yaptırırım, kimseye de hesap vermem demektir.”