İstanbul Tozkoparan’da ‘rantsal’ dönüşüme karşı mahalle sakinlerinin verdiği mücadele ‘Tozkoparant’ belgeseliyle anlatılacak. Mahalleli adına konuşan Çavuşoğlu, “Mahkemeler devam ederken yapılan zulmü belgesele taşıdık” dedi.

Ranta karşı direniş öyküsü

Dilara ŞİMŞEK

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde ‘kentsel dönüşüm’ adı altındaki hukuksuzluğa karşı yurttaşların verdiği mücadele belgelese taşındı. Tozkoparanlıların mücadelesi ‘Tozkoparant-Ranta Karşı Bir Dayanışma Hikâyesi’ belgeseliyle anlatılacak. Belgesel yarın saat 19.00’da, Güngören Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde gösterilecek. Mahallelinin yanı sıra çok sayıda milletvekili de belgesel gösterimine katılacak.


Mahalle sakinlerinden Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, rantsal dönüşüme karşı verdikleri mücadeleyi belgeselle anlatmak istediklerini kaydetti. Çavuşoğlu, belgesel sürecini şu sözlerle anlattı: “Bir senelik süreçte mahkemeler devam ederken bize yapılan zulmü belgesele taşıdık. Mahalleli direnç gösterdi, yürütme durduruldu. Danıştay lehimize karar verdi. Buranın riskli alan değil orta seviyede olduğunu ortaya koyuyor. Kararı bekliyoruz. Hükümetin medyası bizi kentsel dönüşüme karşıymışız gibi gösteriyor. Ancak buradaki kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme dönüştü ve biz buna karşıyız. Bunun için mücadele veriyoruz, mücadelemize de devam edeceğiz.”

ranta-karsi-direnis-oykusu-975095-1.



NE OLMUŞTU?

Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen mahalleleri 2006’da kentsel dönüşüm alanı, 2013’te riskli alan ilan edildi. 21 Nisan 2020’de resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle afet bölgesi ilan edildi. Yıkım çalışmalarına başlanacağı gerekçesiyle mahalleliye ‘evlerinizi terk edin’ tebligatı geldi. Konu yargıya taşındı, İstanbul 10. İdare Mahkemesi tahliye ve yıkım işlemlerine yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi. Haziran 2020’de başında yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı, ardından 23 Haziran’da Mehmet Nesih Özmen ve Tozkoparan Mahallesi’nde elektrik, su ve doğal gazlar kesildi. Temmuz 2021’de ise halkın mücadelesi sonucunda bölgenin riskli alan ilan edilmesi kararına dair Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Tozkoparan halkı Danıştay’ın verdiği kararı Güngören Belediyesinin önünde kutladı. Yeni bir rant alanı olarak belirlenen ve ‘kentsel dönüşüm’ adı altında evlerinden çıkarılmak istenen yurttaşlar yıllardır hukuksuzluğa karşı mücadele veriyor.