Edirne’de Söğütlük Kent Ormanı’nın millet bahçesine dönüştürülmesine karşı basın açıklaması gerçekleştirildi. 27 kurum ve kuruluşun destek verdiği açıklamada, talana karşı insan zinciri oluşturuldu, “Söğütlük Kent Ormanı Millet Bahçesi adı altında yapay bir parka dönüştürülmesin. Söğütlük doğal kalsın” denildi.

Ranta karşı insan zinciri oluşturuldu: Söğütlük doğal kalsın
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Edirne’de Söğütlük olarak bilinen Kent Ormanı’nın AKP tarafından millet bahçesine dönüştürülmek istenmesine karşı Edirneliler eylem yaptı. Kent ormanının girişimde yapılan eyleme çok sayıda kişi katıldı. “Söğütlük Doğal Kalsın” denilen eylemde AKP’nin asırlık ormanlık alanı Millet Bahçesi’ne dönüştürmek istenmesine karşı çıkıldı.

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu önceliğinde gerçekleştirilen eyleme 27 kurum ve siyasi parti destek verdi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Eski Kültür Bakanı Önay Alpago da eyleme katıldı. Yapılan basın açıklamasında bölgenin doğal sit alanı içerisinde kaldığına dikkat çekilerek, “Bu doğal cennetin kentlilere yakışan, bilimin, aklın gerekleri ve kentlilerin istekleri doğrultusunda düzenlenmesini yıllardır talep ediyoruz” denildi.

ÇUKURA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Söğütlük'ün kiralanması için gerçekleştirilen ihalenin iptalini istediği için öldürülen İzzet Arseven’in hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Söğütlük’ün Meriç Nehri kenarına fore kazıklar ile betonarme duvarlar inşa edildi. Meriç Nehri bir kanala, Söğütlük ise nehri göremeyen bir çukura dönüştü. Ama her şeye rağmen, tüm tahribatlara karşın Söğütlük direnmeye, içerisinde barındırdığı canlılara ev, yaşam kaynağı olmaya ve kentimize ısrarla oksijen üretmeye, kente nefes olmaya devam etti. Biz Edirneliler de ısrarla, severek, keyifle Söğütlük Kent Ormanımızda geçmişte olduğu gibi dinlenmeye, eğlenmeye, nefes almaya, ailelerimizle, arkadaşlarımızla piknikler yapmaya, doğada spor yapmaya hoşça zaman geçirmeye çalıştık, çalışıyoruz.”

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

Yıllardır talep etmelerine rağmen bölgede bakım yapılmadığına dikkat çeken yaşam savunucuları, “Bakımını biz de yıllardır istedik ve hasretle bekliyoruz. Niye yapılmadı, yapılmıyor? Kurumlar arası yetki karmaşası mı yoksa başka çıkarlar mı devrededir bilemiyoruz ama bu alan istenilen duruma bir türlü gelmedi, gelemedi” dedi ve ekledi:

“Belediyenin düzenleme projelerine izin vermeyen yetkililer Söğütlük içinde yürüyüş yolu yapılması konusunda bir AB projesine izin verdiler. Ve gördük ki direk kirliliği yaratıldı ve sonunda Valilik tarafından yıktırıldı. Değerli Edirneliler, kentimizde yeşil alanların olmasını en çok isteyen bizleriz, bu alanı dolduranlardır. Yıllardır kentin her mahallesinde ulaşılabilir, kullanılabilir yeşil alanlar olsun diye bas bas bağırıyor, yazıyoruz. Adı önemli değil, ister yeşil alan, ister park, ister Millet Bahçesi. Millet Bahçeleri mevzuatı da bunun için var.”

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

MİLLET BAHÇESİ YAPMAK YASALARA AYKIRI

Açıklama şöyle devam etti:

“Mevzuat diyor ki ‘betonların yığıldığı bölgelerde yaşam alanları, sosyalleşme sahaları için Millet Bahçeleri oluşturulur.’ Ama Söğütlük Ormanı gibi tescilli ağaçların olduğu bölgede Millet Bahçesi kurulamaz. Burada Millet Bahçesi yapmak yasalara, vicdanlara, kentli haklarına uygun değildir. Anılarımızın yok edilmesidir. Yaşam hakkımıza, günlük yaşamımıza müdahaledir. Bu tarihsel zamana uygun bir yaşam alanına dönüştürülemeyen Söğütlük doğallığından koparılarak beton, asfalt, demirden oluşan donatılarla tematik bir park olacak. Turizmden, ticaretten, tarımdan, tarihten ve eğitimden geçinen Edirneliye reva görmeyin bu yapaylıkları. Söğütlük doğal kalsın. Doğal kalsın ama bu doğallık korunurken de işlevsel olsun. Değişik ülkelere gidenler görmüşlerdir veya gidemeyenler internetten incelesinler ki doğallık bozulmadan nasıl ormanlar insanların gezip göreceği, nefes alacağı yaşam alanları yapılmış, düzenlenmiş. Biz neden yapmıyor, yapamıyoruz. Bizim insanımız, kentlimiz bunları hak etmiyor mu? Buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Ormanlardan 300 günde, 500 günde sözde “güzel parklar” yapabilirsiniz. Ancak şunu bilin ki ne 300 yılda nede 500 yılda güzel bir parktan orman yapamazsınız. Orman içinde yaşayan canlılarıyla bütünleşmiş bir ekosistemdir. Yaşayan bir varlıktır. Söğütlük Kent Ormanı Millet Bahçesi adı altında yapay bir parka dönüştürülmesin. Söğütlük doğal kalsın diyoruz.”

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

246 MİLYON LİRALIK MALİYET

Öte yandan Maliyeti 246 milyon lira olarak belirlenen Millet Bahçesi projesinde yaklaşık bin 865 metrekare alana inşaat yapılacak. Asırlık orman arazisine millet bahçesi kapsamında cami, kıraathane, pişirme alanları yapılacak ve ormanın içinden asfalt yol geçirilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından doğal sit alanı tescili bulunan Söğütlük, 20 Eylül tarihinde ihaleye açılmıştı.