Kullanılmayan havaalanları ve otoyollar için para saçan iktidar, hastane projelerini ise rafa kaldırıldı. Son altı ayda 10 kente yapılması planlanan hastane projelerinin ihaleleri ‘bütçe yetersizliği’ gerekçesiyle iptal edildi.

Ranta para var, hastaneye yok

İsmail ARI

İktidar israf projeleri olarak nitelendirilen, dev çay bardakları, karpuz şeklindeki heykeller ile mega projelere milyonlarca lira harcıyor. Yolcu garantisi verilen havalimanları, hasta garantisi verilen şehir hastaneleri ve araç garantisi verilen otoyollar için de her yıl kamunun kasasından milyarlarca lira ödeniyor.
Ekonomideki kötü gidişatla birlikte bakanlıkların kasasındaki para da suyunu çekti. İnşaat maliyetleri ise artan döviz kuruyla birlikte özellikle son bir yılda adeta fırladı. Bu ekonomik tablo nedeniyle de Sağlık Bakanlığı’nın birçok kentte yapacağı hastane projesi “bütçe yetersizliği” gerekçe gösterilerek rafa kaldırıldığı ortaya çıktı.


SADECE SON 6 AYDA 10 PROJE İPTAL EDİLDİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her fırsatta “Sağlıkta çağ atladık, biz iktidara geldiğimiz zaman ambulans yoktu” gibi gerçeği yansıtmayan ifadelerle övünürken sadece son 6 ayda toplam 10 hastane inşaatı ihalesinin iptal edildiği açıklandı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağı belirtilen Kars, Şırnak, Aydın Çine, Manisa Salihli ve Ordu Gölköy devlet hastanelerinin ihaleleri Nisan ayında iptal edildi.

İhaleler, şirketlerin Sağlık Bakanlığı’nın ayırdığı bütçenin çok üzerinde teklif verdiği gerekçesiyle iptal edildi. Bu durum ise “Verilen bütün tekliflerin bakanlığı ayırdığı ödeneğin çok üzerinde olması nedeniyle ihale iptal edildi” ifadeleriyle açıklandı. İptal edilen hastane projelerinin akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor.

BAKANLIK BİRÇOK KENTİ HASTANESİZ BIRAKTI

Sağlık Bakanlığı’nın nisan ayında iptal ettiği hastane projelerinin ihaleleri ise şu şekilde:

♦ 26 Nisan’da Ordu’nun Gölköy ilçesine yapılacağı ifade edilen 75 yataklı devlet hastanesinin ihalesi, ihaleye teklif veren istekli çıkmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

♦ Manisa’nın Salihli ilçesine yapılacağı açıklanan 400 yataklı devlet hastanesi projesi için düzenlenen ihale de 26 Nisan'da “Verilen bütün tekliflerin bakanlığı ayırdığı ödeneğin çok üzerinde olması” gerekçesiyle iptal edildi.

♦ Aydın’ın Çin’e ilçesine yapılması planlanan 75 yataklı devlet hastanesinin ihalesinin de yine tekliflerin değerlendirme dışı bırakıldığı ve ayrıca verilen tekliflerin ayrılan ödeneğin üzerinde olması nedeniyle 18 Nisan’da iptal edildiği duyuruldu.

♦ 6 Nisan’da ise Şırnak’a yapılacağı açıklanan 500 yataklı devlet hastanesinin ihalesinin de “Verilen tekliflerin bakanlığı ayırdığı ödeneğin çok üzerinde olması” gerekçesiyle iptal edildiği belirtildi.

♦ Kars’a yapılması planlanan 500 yataklı devlet hastanesinin ihalesi ise ikinci kez iptal edildi. Kars Devlet Hastanesi’nin ilk ihalesi 19 Aralık 2021 tarihinde bütçe yetersiziği nedeniyle iptal edilmişti. Ardından Sağlık Bakanlığı Kars Devlet Hastanesi için nisan ayında yeniden ihale düzenleyeceği duyurdu. Ancak bu ikinci ihale de 6 Nisan tarihinde tekliflerin değerlendirme dışı bırakıldığı ve ayrıca verilen tekliflerin ayrılan ödeneğin üzerinde olması nedeniyle iptal edildi.

DAHA ÖNCE DE BEŞ İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ

Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın 2021 yılının son aylarında da Bingöl, İzmir, Maraş, Konya ve Adana’da yapılacağı açıklanan hastane projelerinin ihalelerini iptal etmişti.

Geçen kasım ve aralık ayında ihaleleri iptal edilen hastane projeleri ise şu şekilde:

♦ Toplam 100 bin 899 metrekare inşaat alanı olması planlanan 500 yataklı Bingöl Devlet Hastanesi ve bin 600 metrekare büyüklüğündeki aşevi ihalesi 6 Ocak'ta iptal edildi.

♦ Adana’ya yapılacağı açıklanan 25 bin metrekarelik 100 yataklı Yüreğir Devlet Hastanesi’nin ihalesi ise 29 Aralık 2021’de iptal oldu.

♦ İzmir’in Selçuk İlçesindeki 50 yataklı Selçuk Devlet Hastanesi’nin ikmal inşaatı ihalesinin 11 Kasım 2021’de iptal edildiği açıklandı.

♦ Maraş’ın Afşin ilçesine yapılması planlanan 44 bin metrekare büyüklüğündeki ve 150 yataklı devlet hastanesinin ihalesi 10 Kasım 2021’de iptal edildi.

♦ Konya’daki Akşehir Devlet Hastanesi’nin 18 bin metrekare büyüklüğündeki 150 yataklı ek bina inşaatı ihalesinin de 10 Kasım 2021’de iptal edildiği duyuruldu.

***

Hastane projesi rafa kaldırılan kentler:

♦ Şırnak
♦ Aydın
♦ Manisa
♦ Kars
♦ Ordu
♦ Bingöl
♦ İzmir
♦ Maraş
♦ Konya
♦ Adana

***

Okul ihaleleri de iptal edilmişti

Valilikler, birçok kentte okul ihalelerini de bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek iptal etmişti. Mart ayında İzmir, Manisa, Kütahya ve Afyonkarahisar’da okul yapım ihaleleri iptal edildi. İptallere gerekçe olarak ‘okul yapımları için ayrılan ödeneğin yetersiz kalması’ gösterildi. İstanbul’da ise 64’ü aralık ayı içerisinde olmak üzere geçen yılın son 6 ayında 72 okul inşaatı ihalesi Valilik tarafından iptal oldu. Yurt genelinde ise 2021 yılında inşaatından vazgeçilen okul sayısı 90’ı buldu.