TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na İzmir‘in doğal ve kültürel değerleriyle öne çıkması gereken alanlarında ranta yönelik plan onaylamaya son verme çağrısında bulundu

"Ranta yönelik plan onaylamaya son verin"

BİRGÜN İZMİR

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na İzmir‘in doğal ve kültürel değerleriyle öne çıkması gereken alanlarında ranta yönelik plan onaylamaya son verme çağrısında bulundu.

Oda tarafından bugün yapılan açıklamada, Temmuz ayından bu yana İzmir`in kıyı yerleşimlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Turizm Merkezi` ve ‘Turizm Koruma ve Gelişme Alanı` olarak belirlenmiş bölgelerde onaylanan plan değişikliği ve revizyonlarının arttığı açıklandı.

Onaylanan plan değişikliği ve revizyonlarda parsel ölçeğinde ayrıcalıklı imar haklarının tanındığı ve bölgenin tarımsal, doğal ve kültürel varlıklarının dikkate alınmadığının görüldüğü belirtilen açıklamada, son dönemde Dikili ve Menderes ilçelerinde onaylanan planların bahsedilen kriterleri ve kamu yararı önceliği gözetmediği belirtildi.

Dikili`nin İsmetpaşa Mahallesi 378 Ada 48-60 parsellerine ilişkin onaylanan imar planlarına karşı korunması gerekli kültür varlığının dikkate alınmadığı ve ayrıcalıklı imar hakkı tanıdığı gerekçesiyle dava açıldığı belirtilen açıklamada, Özdere’de (Kesre) yapılan plan değişikliği ve revizyonlar ile bölgenin doğal niteliğinin, kıyının kamusal olarak kullanımının gözetilmeden parsel bazlı rant artırıcı nitelikte onaylandığı ifade edildi.

Dikili İsmetpaşa`da onaylanan 346 ada, 48, 49, 50 ve 69 parsel nolu taşınmazlara ilişkin imar planında tarım ve Dikili Ovası Sulama alanının, ticaret ve terminal alanına dönüştürüldüğünün görüldüğü kaydedilen açıklamada, terminal ihtiyacı üzerinden gerekçe gösterilerek onaylanan planda yaklaşık 78000 m2‘lik planlama alanının yalnızca 8000 m2‘si terminal olarak ayrılmışken, 70000 m2‘lik alan konaklama ve alışveriş merkezi olarak belirlendiği kaydedildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı`na uyarımız kişisel menfaatleri gözeten rant artırıcı imar planı ve plan değişikliklerini izin vermeyi derhal durdurmalıdır. Bakanlık plan yapılacak bölgelerdeki ekosistemi, florayı, faunayı bilimsel metotlar ile inceleyerek imar planlarını kamu yararı amacı ile ele almalıdır. Bahsi geçen planlara ilişkin gerekli itiraz ve dava sürecini başlatacağımızı, onaylanması halinde buna benzer yeni planların da takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”