Yıkım getirecek her projede bilirkişilik yapan bazı isimler Kanal İstanbul için hazırlanan çevre planına karşı açılan davada da yer aldı. Birçok isim Sinop NGS’ye ve Kanal İstanbul’a karşı açılan davalarda da varlar.

Rantı ve talanı iyi ‘bilen kişiler’
Fotoğraf: DepoPhotos

Gökay BAŞCAN

Talan, rant ve yıkım projelerinin bilindik bilirkişileri, Kanal İstanbul’a ilişkin hazırlanan çevre planına karşı açılan davada da yer aldı. Çevre planına karşı açılan davada yer alan isimler, Sinop Nükleer Güç Santralı, Kanal İstanbul ve Kadıköy AVM projelerinde de yer alıyor.

 Bilirkişilerden bazıları kamuoyunda öğrenciye tehdit ve iktidara yakınlığıyla bilinen ‘1071 Akademisyen’ listesinde yer almasıyla biliniyor.

Rant ve talan projesi olan Kanal İstanbul’a karşı açılan davalardan biri de İstanbul İli Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanına 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ne ilişkin Bahçeşehirliler Derneği ve bölge halkı tarafından açılan dava İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde görülüyor. İtirazları değerlendiren mahkeme, bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi. Resen belirlen heyette yine tanıdık isimler yer aldı.

İSİMLER DEĞİŞMİYOR

Bilirkişi heyetinde yer alan isimler, Kanal İstanbul Projesi’ne karşı açılan davada da bilirkişilik yaptı: Prof. Dr. Kadir Alp, Prof. Dr. Sait Yazgan, Doç. Dr. Şenel Özdamar ve Prof. Dr. Mustafa Yanalak.

Kanal İstanbul iki farklı davasında da bilirkişi olarak atanan Prof. Dr. Sait Yazgan ayrıca Sinop Nükleer Güç Santralı’na (NGS) karşı açılan davada da yer aldı. Tüm projelerde adı geçen Prof. Dr. Yazgan, öğrencileri tehdit ettiği yönünde haberlerle de gündeme gelmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu’nda geçen yıl hazırlık öğrencilerine yönelik oryantasyonun açılışında konuşan İTÜ Genel Sekreteri Yazgan, “Eylemlere katılmayın, ceza alırsınız” diyerek öğrencileri tehdit etmişti.

RADYASYON SEVİCİLER

Prof. Dr. Kadir Alp de Kanal İstanbul’a karşı açılan davaların yanı sıra Sinop NGS’ye karşı açılan davada yer aldı. Sinop Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri ve davacılar bu isimlere itiraz etmişti.

Heyette yer alan dikkat çeken diğer isimleri ise Doç. Dr. Şenel Özdamar ve Prof. Dr. Mustafa Yanalak. Kamuoyunun yakında bildiği isimler Kanal İstanbul’a karşı açılan davalarda bilirkişilik yaparken, iktidara yakınlığıyla bilinen ‘1071 Akademisyen’ listesinde de yer alıyorlar.

Heyette yer alan bir diğer isim ise İnşaat Mühendisi Dr. Sinan Yardım. Dr. Yardım, Kadıköy Söğütlüçeşme'de AVM projesine karşı açılan davada da bilirkişilik yapıyor. Uzmanlar AVM projesi hayata geçerse deprem anında Kadıköy’e giriş çıkışın mümkün olamayacağına dikkat çekiyor.

Kanal İstanbul için hazırlanan çevre düzeni planına karşı açılan davada bilirkişi heyetinin tamamı şöyle:

・Prof. Dr. Kadir ALP (Çevre Mühendisi)
・Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan (Ziraat Mühendisi)
・Prof. Dr. Şenel ÖZDAMAR (Jeolog)
・Prof. Dr. Berna AYAT Aydoğan (Hidrolog)
・Prof. Dr. Mustafa Yanalak (Harita Mühendisi)
・Doç. Dr. Hasan Tezcan Yıldırım (Orman Mühendisi)
・Doç. Dr. Muhammed Ziya Paköz (Şehir Plancısı)
・Doç. Dr. Fatih Eren (Şehir Plancısı)
・Dr. Numan Kılınç (Şehir Plancısı)
・Dr. Ahmet Baş (Şehir Plancısı)
・Dr. Mustafa Sinan Yardım (İnşaat Mühendisi)