İktidarın talan projesi Kanal İstanbul’un ‘temel atma’ töreni dün gerçekleşti. Ranta karşı İstanbul’u savunan yaşam savuncuları tören sırasında Bakırköy’de eylem yaptı. Kolluk kuvvetleri eylemcileri ablukaya aldı.

Rantın temelini ‘şahsım’ attı

Meral DANYILDIZ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen “İnadına yapacağız” dediği, rant ve talan projesi olarak nitelendirilen “Kanal İstanbul’un ilk köprüsünün temel atma töreni” dün gerçekleşti. Kanal İstanbul Projesi’yle bir ilgisi bulunmadığı kaydedilen köprü, Saray’ın da müteahhidi olarak bilinen Rönesans Holding’e Kuzey Marmara Otoyolu’nun 8’inci kısmı adı altında yaptırılıyor.

Dün, Sazlıdere Köprüsü’nün temel atma törenine helikopterle gelen Erdoğan’a TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, kabine üyeleri ve pek çok siyasi de eşlik etti. Konuşmasında, “Kanal İstanbul Projesi’ni 11 yıl önce milletimizle paylaşmıştık. İç ve dış badireler sebebiyle ilerlemesi gecikti” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Kanal İstanbul belki de dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir” iddiasında bulundu. Konuşmasının devamında Erdoğan, “İktidara geldiğimizde projeye yatırım yapan şirketlere ve kredi veren bankalara ödeme yapmayacağız” diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu’na da, “O parayı sizden söke söke alırlar” diye seslendi.


DEPREME BÜTÇE AYIRIN

Temel atma töreninin gerçekleştiği esnada yaşam savuncuları, töreni protesto etme amacıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. İlçede çok sayıda kolluk kuvveti yer alırken, açıklama polis ablukası altında gerçekleştirildi.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu adına basın açıklamasını okuyan Oya Erakıncı, İstanbul’un da Türkiye’nin de Kanal İstanbul’a ihtiyacı olmadığını söyledi. “Günlerdir Sazlıdere Barajı’nın yanında iş makineleri, hafriyat kamyonları çalışıyor” diyen Erakıncı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sazlıdere’nin üzerini doldurup kamyonlar daha rahat çalışsın diye yol yapıldı. Baraj kenarındaki bir alanın düzleştirilmesi çalışması yapılıyor. Neden? ‘Haziranda kanalın temelini atıyoruz’ yalanını hayata geçirebilmek için tören alanı hazırlıyorlar. Günlerdir ana akım medyada dil döküp kanalın ne kadar faydalı olacağını anlatmaya çalışıyorlar. Çünkü İstanbul’un da Türkiye’nin de kanala ihtiyacı yok. Boğaz’daki gemi trafiği azalacak diyorlar. Bakanlık verileri bile bu trafiğin azaldığını, boğazda yaşanan gemi kazalarının azaldığını gösteriyor.”

SOL PARTİ’DEN TEPKİ

SOL Parti Ekoloji Çalışma Grubu da, rant projesine ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Kanal İstanbul Projesi’nin temeli atıldığı propagandasına konu olan köprü projesini de, Kanal İstanbul’un inşa edilmesini de durduracak olan halkın örgütlü gücüdür” ifadeleri kullanıldı.

***

The Guardian: Bu çılgınca bir fikir

İngiliz gazetesi The Guardian, bugün temel atma töreni yapılacak Kanal İstanbul projesini yazdı. Bethan McKernan imzalı haberde, “Türkiye gibi aşırı kutuplaşmış bir toplumda bile, Karadeniz’i Marmara’ya bağlayan bir kanal inşa etmek neredeyse herkesin uzlaştığı nadir bir konu: Bu çılgınca bir fikir” ifadeleri yer aldı. Türkiye’de yaşayan birçok insanın, Kanal İstanbul projesini ‘astronomik maliyetli bir çevre felaketi’ olarak gördüğünü aktaran McKernan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘muhalif sesler yükseldikçe projeyi sürdürme konusunda daha kararlı hale geldiğini’ belirtti. Resmi maliyetinin 15 milyar dolar olduğu yönündeki açıklamalara rağmen, Fransa’da yapılan konferans kapsamında asıl maliyetin 65 milyar doları bulabileceği kaydedildi.