İstanbul’da pek çok sağlık kurumu, “depreme dayanıksız olduğu” gerekçeleriyle ya boşaltıldı ya da önümüzdeki günlerde tahliye edilecek. Bu hastanelerden biri de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi. “Rant değil insan hayatı önemli” diyen sağlıkçılar, yerinde yenileme istiyor.

Rantsal değil yerinde yenileme

Sibel BAHÇETEPE

Deprem riski nedeniyle tahliye kararı verilen hastanelerin sayısı artıyor. Son olarak Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin taşınması gündeme geldi. Taşınmaya karşı olduklarını belirten hastane çalışanları "Hastanemizin yerinde kalarak yenilenmelidir. 100 yıldır buradayız, gitmiyoruz" görüşünü dile getirdi.

Maraş merkezli depremlerde hastanelerin yıkılmasının ardından özellikle İstanbul’da birçok hastane için tahliye kararı verildi.

BURADAYIZ, GİTMİYORUZ

Hastalar apar topar başka hastanelere gönderilirken, "Neden bugüne dek adım atılmadı?” sorularını da gündeme getirdi. Çapa, Cerrahpaşa, Haydarpaşa, Fatih Sultan Mehmet, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanelerinin ardından şimdilerde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin taşınması gündemde. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi çalışanları da geçen günlerde sosyal medyadan yaptıkları etkinlikte seslerini duyurmaya çalıştı. Çalışanlar adına yapılan açıklamada “Cumhuriyetin 100. yılında hastanemiz 100 yaşında. 800 dönüm arazi içinde kurulu olan hastanemizin yerinde yenilenmesi mümkündür. Nöropsikiyatri hastanesi bölünemez, ayrılamaz bir bütündür. Depreme hazırlık hastanemiz sınırları içinde kurulacak geçici yer değişiklikleri ile sağlanmalı, hastanemizin yerinde kalarak yenilenmelidir. 100 yıldır buradayız, gitmiyoruz” açıklamasını yaptı.

rantsal-degil-yerinde-yenileme-1143485-1.

YERİNDE DÖNÜŞÜM

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şube Eş Başkanı Hatip Şengül ise BirGün’e yaptığı değerlendirmede Cerrahpaşa ve Çapa’nın tahliyesi ile birlikte bütün hastanelerde tedirginlik yarattığını ve alelacele taşınma kararlarının gündeme geldiğini söyledi. 1999 Marmara depreminin ardından hastanelerde yenileme ya da güçlendirme çalışması yapılmamasına tepki gösteren Şengül "Bugüne kadar bir şey yapılmamış 6 Şubat depreminden sonra panikle böyle bir karar alındı. Üç yıl önce 2019’da Silivri’de meydana gelen depremin ardından hastanenin diş bölümü kapatıldı ama halen yerinde bir dönüşüm yapılmadı" diyerek yaşananları anlattı. Yerinde yenileme istediklerini vurgulayan Şengül "Taksim İlkyardım, Beylikdüzü, Bahçelievler, Sadi Konuk hastanelerinin hepsinin taşınacağı söyleniyor. Aynı şekilde Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin de bir kısmının taşınacağı söyleniyor. Bu noktada bir yerinde dönüşüm istiyoruz" diye konuştu. Taşımaların hasta ve hekimleri de olumsuz etkileyeceğini dile getiren Şengül "Bir hastanede doktora gidiyorsunuz, takibinizi o yapıyor ancak taşınma ile birlikte o doktorun hangi hastanede bulacağınız da meçhul. Hekimler hastalarını, hastalar doktorlarını bulamayacak. Hastanelerin kurumsal ve kültürel yapıları bozulacak, eğitim aksayacak. İstanbul’un sağlık ayarlarıyla oynanıyor. İstanbul’un sağlık ayarı bir yıl boyunca felç olur. Bu karar çok yanlış bir karar. Parça parça yenilenme olmalı" değerlendirmesini yaptı.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde çalışan Şengül, şöyle devam etti: "Yerinde dönüşümünde kararlıyız. Benzer şeyler diğer hastanelerde de var. Yeşilköy Murat Dilmener Hastanesi’nin çalışanları da tedirgin. Çünkü Cerrahpaşa’nın oraya taşınması söz konusu. 1999 yılından bu yana niye bir adım atılmadı. Hastanenin bahçesi geniş, buraya geçici prefabrik, konteynerler kurulabilir ve bir süre hizmet verilir, yerinde güçlendirme ya da yıkılıp yeniden yapılabilir. Buradan taşınmamız demek hastanenin kültürünün kaybolması demek. Biz buranın ranta ve ranta peşkeş çekileceğinden korkuyoruz. Kesinlikle burayı terk etmiyoruz. "

***

SAĞLIKÇILARDAN PROTESTO

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (CTF) binalarının depreme dayanıksız olması sebebiyle Yeşilköy’deki Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne taşınması kararı, hastane çalışanları tarafından protesto edildi. 270 sağlık çalışanının başka hastanelerde görevlendirilerek lojmanlardan çıkartılacaklarını öne süren grup, ‘Göçebe değiliz ev sahibiyiz’ sloganları attı. Yapılan açıklamada "Cerrahpaşa‘daki mağduriyet başka bir mağduriyet ile çözülmeye çalışılıyor. Yetkililerden bu karardan dönmelerini talep ediyoruz" denildi. Sağlık çalışanları yapılan basın açıklamasının ardından hastane önünde bir süre oturma eylemi yaptı.