Tozkoparan ve Küba mahallelerinden yurttaşlar, elektrik ve suları kesilerek evlerinin zorla boşaltılmasına tepkili. ‘Rantsal değil, kentsel dönüşüm’ isteyen mahalleliler, bugün Güngören Belediyesi önünde olacak.

Rantsal dönüşüme karşı direniyorlar

Meral DANYILDIZ

İSTANBUL’un Güngören ilçesinde bulunan Tozkoparan ve Küba mahallerindeki hukuksuz ‘kentsel dönüşüm’ uygulamalarına karşı yurttaşların tepkisi sürüyor. Yurttaşlar, evlerinden henüz çıkmamalarına karşın elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinin kesilmesine karşı sokaklara döküldü. “Kentsel dönüşüme evet, rantsal dönüşüme hayır” diyen yurttaşlar, yargı kararlarına rağmen evlerinden zorla çıkarılmalarını hemen her gün protesto ediyor. Barış Parkı’nda dün bir araya gelerek buradan Güngören Belediyesi’nin kentsel dönüşüm ofisine yürüyen yurttaşlar, bugün de belediye önünde saat 14.30’da buluşacak ve oturma eylemi yapacak.


ELİMİZDEN BİR ŞEY GELMİYOR

Eylem öncesinde BirGün’e konuşan Tozkoparan sakini Haluk Çavuş, “Biz artık hukuken bir şey yapamıyoruz. Davayı kazansak dahi elimizden bir şey gelmiyor” dedi. Tozkoparan’da oturanların çoğunun yaşlı ve hasta yurttaşlar olduğunu kaydeden Çavuş, bu nedenle sokağa çıktıklarını anlattı.

Zabıtaların sabaha karşı herkes uyurken binaların elektrik ve suyunu kesmeye çalıştığını söyleyen Çavuş, “Polisle halkı karşı karşıya getirdiler. Aba altından soba gösteriyorlar. Burada oturanların çoğu dediğim gibi yaşlı insanlar. Biz de böyle olmaz diyerek yürüyüş yaptık. Örnek Blok’ta zabıtaların elektrik ve suyu keseceği bilgisini aldık. Sonrasında sabah namazı vaktinde gelip elektriği suyu kestiler” şeklinde konuştu.

Eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirten Çavuş, önceki gece mahallede bin 500 kişinin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini anlattı. Çavuş, “Biz sadece sesimizi duysunlar istiyoruz. Yaşlılar, zabıtalara ‘Eğer sen benim elektriğimi kesersen ilaçlarım bozulacak’ diyor. Bir de telefonla arıyorlar, ‘Çıkmazsanız elektriğinizi keseceğiz’ diyerek insanları tehdit ediyorlar. İnsanlar gece bize yalvarıyor, ‘Oğlum ne olursun gel’ diye. Buradan giderlerse ölecekler. ‘Neden bize böyle zulmediyorlar?’ diye soruyorlar. Şu an İsrail’in Filistin’e yaptığını, Güngören Belediyesi Tozkoparan’a yapıyor.”

***

Tozkoparan halkının yanındayız!

Tozkoparan ve Küba mahallesi sakinleri, dün Barış Parkı’nda toplanarak buradan Güngören Belediyesi kentsel dönüşüm ofisinin önüne yürüdü. SOL Parti İstanbul İl Örgütü de mahallilerin direnişine destek verdi. Partiden yapılan açıklamada, “Tozkoparan halkının yanındayız!” dendi.