Rap böyle güzel, yumruğu havada!


BURAK ABATAY

Rap, diğer birçok müzik türü gibi sokaktayken güzel. Rap, diğer müzik türlerinden farklı olarak sözünü özgürce, uzun uzun söyleyebiliyorken güzel. Rap en çok da yumruğunu kaldırmışken güzel. Hatta sisteme, düzene o kaldırdığı yumruğu tüm muhataplarının suratına indirmişken güzel. Rap böyle güzel. Hele ki Türkiye gibi son 17 yılda gençliğin elinden alınmış bir hayatın olduğu yerde, Rap gibi ‘genç’ bir şey isyan bayrağını çok güzel dalgandırmalı.

Bugün yayımlanan iki şarkı ise tam da bu yüzden güzel.

İlk şarkı Şanışer ve arkadaşlarının ‘Susamam’ adını verdikleri şarkı. Şanışer’e 17 müzisyen dostu eşlik ediyor. Karşımıza da bu sebeple 15 dakikalık bir şarkı çıkıyor. Fuat, Ados, Hayki, Server Uraz, Beta, Tahribad-ı İsyan, Sokrat St, Ozbi, Deniz Tekin, Sehabe, Yeis Sensura, Aspova, Defkhan, Aga B, Mirac, Mert Şenel ve Kamufle şarkıda yer alıyor. Şarkının girişinde özetle “müzik sizi uyutmasın, harekete geçirsin!” minvalinde bir cümle kuruluyor. Fuat’la başlayan Kamufle ile son bulan şarkıda her şarkıcı bir hashtag ile ülke gündemine dair sorunları işliyor. Doğa, çevre, faşizm, özgürlük, barış, sokak, hayvan hakları, kadın hakları, eğitim ve dahası. Şarkı polis şiddetini de, kadın cinayetlerini de işliyor. Özellikle Deniz Tekin’in kısmını üzerine oturup konuşmamız gerekiyor.

“Aydın beyinleri bekliyor karanlık gelecek” diyen Tahribad-ı İsyan, “Bu işin selesi sizde, tekeri gidonu biz!” diyen Aga B, “Bir gece haksızca alsalar içeri seni, bunu haber yapacak bir gazeteci bile bulamazsın HEPSİ TUTUKLU!” diyen Şanışer... Ya da şarkıda birkaç yerde duyduğumuz Berkin Elvan’ı vuran polisler... Bu şarkı 17 yıllık hukuksuzluklar silsilesinin özeti. Ondan da ziyade gençliğin sanatla, müzikle, kliple verdiği şahane bir cevap, öylesi güzel bir yumruk. Şimdi havada!

Şarkıdan elde edilen gelir ve şarkı için tasarlanan 40 TL değerindeki tişörtün (https://www.hollyhood.com.tr/hh-susamam-t-shirt) geliri köy okulları için harcanacak. Şarkı için ayrıca bir de Instagram efekti (https://www.instagram.com/a/r/?effect_id=789446328120410)tasarlanmış.

“SIKAR TOMA SUYU, İŞİN SUYU ÇIKAR”

Diğer şarkı ise Ezhel’in “Olay” şarkısı. Ezhel, son 1-2 yılda en çok konuştuğumuz müzisyenlerden bir tanesi. Başarılı sahnesi ve dillerden düşmeyen şarkılarla hayatımızda. Yeni şarkısı ‘Olay’ ile de dinleyicilerine çok önemli konu başlıklarını, hatırlatmak için veriyor. Bu düzende sanatçıya düşen şey de hatırlatmak ve unutturmamak. Ezhel, şarkı için hazırlanmış video klipte Gezi Direnişi’nden Selahattin Demirtaş’ın cezaevine götürülüşüne, Ali İsmail Korkmaz’ın ve Ethem Sarısülük’ün öldürülmesine, dünyadan birçok toplumsal muhalefet olayına, 15 Temmuz darbe girişiminden 2 Türk askerinin IŞİD tarafından yakılmasına ve 10 Ekim Ankara Katliamına geniş bir yelpazede ele alıyor olayı. Ve şöyle diyor: “...Tüm dünya mahallem dünya gecekondu.../... Sıkar toma suyu işin suyu çıkar/ Ölür memur ölür çocuklar yaşar çıkar...”

Politik rap şarkılarının, dinleyici kitlesinin yaşlarını düşündüğümüzde bir kere daha çok önemli olduğunu söylemek gerek. Rap böyle güzel, yumruğu havada, güzel ve aydınlık geleceklere umutla.