Maryland Üniversitesi'ne bağlı çevrimiçi izleme platformu olan Global Forest Watch, dünyanın önemli tropikal bölgelerinde geçen yıl toplamda 42 bin kilometrekare ormanlık alanın yok olduğunu açıkladı. Platform tahribatı, son 20 yılda yaşanan en kötü üçüncü kayıp olarak niteledi.

Rapor: 2020’de 42 bin kilometrekare yeşil alan yok oldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın çeşitli orman bölgelerinin tahrip olması ve yanmasının ardından geçen yıla oranla kaybedilen yeşil alan sayısı ciddi bir artış gösterdi.

Maryland Üniversitesi'ne bağlı çevrimiçi izleme platformu olan Global Forest Watch verilerine göre, kayıp son 20 yılın ortalamasının oldukça üzerinde seyrederek 2002-2020 arası en kötü üçüncü yıl olarak kayıtlara geçti. Platform 2020 yılında sadece kaybedilen yeşil alan miktarının 42 bin kilometrekare yani neredeyse Türkiye’nin 16’da 1’ine tekabül ediyor.

Kayıpların asıl yaşandığı bölgelerin başında ise Amazon, Kongo ve Güneydoğu Asya gibi nemli ormanlar geliyor. Bu bölgelerde, küresel iklimi düzenlemek için ekosistemde hayati önem taşıyan karbon yutakları bulunuyor.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne göre, yalnızca bu tür ormanlardan kaynaklanan kayıplar, 575 milyondan fazla arabanın yıllık karbondioksit emisyonuna eşdeğer 4.2 milyon hektar (10,4 milyon dönüm) olarak kayıtlara geçti.

ORMAN KAYIPLARI HER YIL KATLANARAK ARTIYOR

The Guardian’ın aktardığına göre, 2020'de tropik bölgelerde toplam 12.2 milyon hektar bitki örtüsü kaybedildi ve bu 2019'da yüzde 12 artışa işaret ediyordu. Bir önceki yıla göre yaklaşık dörtte bir artışla 1.7 milyon hektar alanı yok edilen Brezilya'nın ormanlık alanları tahribatta en kötüsü oldu.

Aşırı sağcı Başkan Jair Bolsonaro, Brezilya’da kaybedilen ormanlık alanlarda büyük pay sahibi. Sağcı başkan, Amazon ormanlarının yanması ve kurtarılmaması için geçtiğimiz aylarda elinden geleni yapmış ve çevrecilerin bunu engellemesine bölgeye asker yerleştirerek izin vermemişti.

WRI'nin üst düzey üyelerinden Frances Seymour Brezilya’nın yeşil alanları korumada geri gittiğini belirterek, "Brezilya ormansızlaşmada büyük bir azalma sağlamıştı, ancak şimdi bu başarının çözüldüğünü görüyoruz ve bu çok üzücü" dedi.

DOĞA TAHRİBATI ZENGİN-YOKSUL AYIRMIYOR

Rapora göre zengin ülkelerin orman kaybına karşı bağışıklığı olmadığının altı çizildi. Almanya'da 2018'e kıyasla 2020'deki orman kaybında üç kat artış oldu. Artış, büyük ölçüde, küresel ısınmanın getirdiği sıcak ve kuru havanın savunmasız hale getirdiği ağaçlarda beslenen kabuk böceklerinin verdiği hasardan kaynaklandı. Avustralya ise büyük ölçüde aşırı hava koşulları ve orman yangınları nedeniyle son iki yılda ağaç örtüsü kaybında dokuz kat artış yaşadı.

İklim bozulması, nemli ormanların kuruyarak ağaçların ölmesine ve yangınların kısır döngü içinde daha uzun süre yanmasına neden olarak orman kaybını da daha da kötüleştiriyor.