Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından hazırlanan cinsel sağlık eğitimi raporu paylaşıldı. Türkiye’deki zorunlu eğitim müfredatının, Birleşmiş Milletler’in cinsel sağlık eğitimine yönelik evrensel standartlarının sadece beşte birini karşılayabildiği belirtilen raporda, “Yaşa uygun yapılandırılmış cinsel sağlık eğitimi”nin örgün eğitim müfredatına eklenmesi gerekliliği vurgulandı.

Rapor: Cinsel sağlık eğitimi müfredata eklenmeli

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Türkiye’de şimdiye kadar yapılan en kapsamlı cinsel sağlık eğitimi araştırması olan “Yaşa Uygun Kapsamlı Cinsellik Eğitimi Bağlamında, Okul Öncesinden Orta Öğretime, Öğretim Programlarının ve Ders Kitaplarının Analizi” raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, cinsel sağlık eğitiminin örgün eğitim müfredatına eklenmesi gerektiği ifade edildi.

Araştırma raporunun lansmanı, “Örgün Eğitimde Kapsamlı Cinsellik Eğitimi: Sınırlar ve Sonuçlar” ismiyle, 5 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirildi. Rapor sunumunun Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma Bıkmaz tarafından yapıldığı etkinlikte; öğrenciler, öğretmenler, psikolojik danışmanlar, kamu, özel sektör, sivil toplum, akademi ve uluslararası organizasyonların temsilcileri bir araya geldi.

Cinsel sağlık eğitiminin amacının ve öneminin altı çizilen rapor lansmanında, verilere dikkat çekilerek; bilimsel açıdan doğru, gerçekçi, yargılayıcı olmayan bilgiler sağlayarak, cinsellik ve ilişkiler hakkında öğretim yaşına uygun bir yaklaşımla çocukların ve gençlerin güçlendirilmesi anlamına gelen “Yaşa uygun yapılandırılmış cinsel sağlık eğitimi”nin örgün eğitim müfredatına eklenmesi gerekliliğine vurgu yapıldı.

Raporun öner kısmında, Rehberlik Saatleri, Hayat Bilgisi, Beden Eğitimi, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü ve Biyoloji gibi ilgili bütün derslerde; Toplumsal Cinsiyet, İnsan Bedeni ve Gelişim, Cinsellik ve Cinsel Davranış, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı konularının işlenmesi gereken ana başlıklardan olması gerektiği belirtildi.

UNFPA ve TAPV tarafından hazırlanan raporda şu bulgulara yer verildi:

>> "Türkiye’deki zorunlu eğitim müfredatı, Birleşmiş Milletler’in cinsel sağlık eğitimine yönelik evrensel standartlarının sadece beşte birini karşılayabiliyor.

>> Toplumsal cinsiyeti anlamak, cinsellik ve cinsel davranış ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı Türkiye'deki örgün eğitim müfredatında en az işlenen konular.

>> Cinsel sağlık ile ilgili temel kavramların yaş gruplarına uygun şekilde müfredatta yer almaması, çocukları ve gençleri; toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, çocuk yaşta evlilikler, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, istenmeyen gebelikler ve güvensiz kürtajlar gibi konularda daha da savunmasız hale getiriyor."

CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMİNİN FAYDALARI

Raporda kapsamlı cinsel sağlık eğitiminin faydaları ise şöyle açıklandı:

>> "Toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirir ve şiddetle mücadeleyi destekler.

>> Kendi bedeni üzerinde karar verebilme gücünü ve güvenli cinsel davranışları artırır.

>> İstenmeyen gebeliklerin ve güvensiz kürtajların önüne geçilmesine destek verir.

>> HIV gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların azaltılmasına katkıda bulunur."