NewsLabTurkey’den Dr. Sarphan Uzunoğlu ve Hazal Sena Karaca tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye medyasında en çok cinsel işlev bozuklukları konuları haberleştirildi. Bazı medya kuruluşlarının haber içeriklerinin incelendiği raporda, aralarında BirGün'ün de bulunduğu bazı kuruluşların HPV ve rahim ağzı kanserine yönelik ürettiği içeriklerde, diğer medya kuruluşlarına oranla daha geniş yer verdiği ve bu durumun farkındalığın oluşması, taleplerin daha geniş bir zemine yayılması açısından hayli önemli olduğu vurgulandı.

Rapor: Cinsellikle ilgili en çok işlev bozuklukları haberleştiriliyor

‘Türkiye Medyasında Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı‘ başlıklı rapora göre en çok cinsel işlev bozuklukları haberleştiriliyor. En çok haberleştirilen cinsel sağlık ve üreme sağlığı (CSÜS) konular ise, Cinsel işlev bozuklukları (yüzde 17), infertilite-doğurganlık (yüzde 13,3) ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar (yüzde 9,5) olarak sıralanıyor.

NewsLabTurkey’den Dr. Sarphan Uzunoğlu ve Hazal Sena Karaca’nın hazırladığı araştırmanın verilerini ‘ortalama ziyaretçi sayısı ve farklı editoryal bakış açılarının temsili’ kriterleri doğrultusunda BirGün, Cumhuriyet, Diken, Evrensel, Gazete Duvar, Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü, T24, Takvim ve Yeni Akit’in haber sitelerinde yer alan cinsel sağlık ve üreme sağlığı haberleri oluşturdu.

HPV HABERLERİNİN ÖNEMİ

Araştırmanın sonuç bölümünde genel bulguların oldukça problemli bir medya alanına işaret etttiği belirtilmekle birlikte olumlu olarak değerlendirilebilecek bulgulara dikkat çekildi. BirGün, Gazete Duvar, Diken ve Evrensel gibi medya kuruluşlarının HPV ve rahim ağzı kanserine yönelik ürettiği içeriklerin, bu konulara diğer medya kuruluşlarına oranla daha geniş yer vermeleri, farkındalığın oluşması ve taleplerin daha geniş bir zemine yayılması açısından hayli önemli olduğu vurgulandı.

1 Ağustos 2021 ile 31 Ocak 2022 tarihleri arasındaki altı aylık zaman diliminde yayınlanan toplam 790 haber içeriğinin incelendiği rapora göre en çok CSÜS içeriği yayınlayan mecralar sırasıyla Posta (218), Hürriyet (119) ve T24 (96). oldu. Öte yandan Ruhsal sağlık (yüzde 0,1), kürtaj (yüzde 1,3), aile planlaması ve doğum kontrol (yüzde 2,4) haberlerde en az değinilen başlıklar olarak dikkat çekti.

Bu konuların medyada arka planda kalması, AKP tarafından formüle edilen ‘ailenin korunması‘ ve ‘Türkiye’nin genç nüfus demografik yapısının korunması‘ gibi hedefler doğrultusunda aşınan hak temelli yaklaşımın bir parçası olarak yorumlandı.

Verilerden bazıları şöyle:

HPV AŞILARINA İLİŞKİN EN FAZLA İÇER,K BİRGÜN VE DİKEN'DE

►Cinsel haz ve doyum konusu T24, Posta ve Hürriyet dışındaki mecralar tarafından görülmüyor. Cinsel haz ve doyum kategorisine giren içerikleri en çok haberleştiren medya kuruluşuysa ilgili içerikleri sosyal medyada da gündem olan T24. T24’ün haberlerinin yüzde 19’u cinsel doyum ve hazzı konu alıyor.

►Evrensel (yüzde 36) ve Sözcü’nün (yüzde 21) en çok haberleştirdiği konular AIDS ve HIV. Sivil toplum örgütlerinin çabalarına ve hukuki girişimlerine paralel olarak son zamanlarda daha fazla görünen HPV ve HPV aşısına ilişkin içeriklerse en çok BirGün (yüzde 32) ve Diken’de (yüzde 32) yer alıyor. Sabah, Takvim ve Yeni Akit ise HPV’ye en az yer ayıran mecralar.

►Rahim ağzı kanseri ve prostat kanseri başta olmak üzere üreme sağlığıyla ilişkili kanser türlerini konu alan haberler CSÜS haberlerinin yüzde 6’sını oluşturuyor. Diken (yüzde 17) ve Cumhuriyet (yüzde 15) toplam içeriklerine oranla bu kategoride en çok haber yayınlayan medya kuruluşları.

Rapora göre, genç, çocuk ve yaşlı bireylerle CSÜS hizmetlerine erişim ve faydalanma açısından dezavantajlı konumda bulunan LGBTİ+ bireyler, göçmenler/sığınmacılar ve engellilerin haberlerde yeterli ölçüde temsil edilmiyor. LGBTİ+ bireylere yönelik en fazla CSÜS haberi yayınlayan mecralar sırasıyla Evrensel (yüzde 9), Gazete Duvar (yüzde 7) ve Diken (yüzde 6).