İnsan Hakları İzleme Örgütü, Katar’da erkek egemen sistemin kadınların kendi hayatlarıyla ilgili karar almalarını engellediğine dair bir rapor yayımladı. Yayımlanan rapora göre Katar’daki kadınlar, evlenmek, seyahat etmek, yüksek öğrenim görmek ya da çocuklarıyla ilgili bir karar vermek için bir erkeğin onayını almak zorunda bırakılıyor.

Rapor: Katar'da kadınlar, neredeyse her konuda erkeklerden 'izin almak' zorunda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Katar’daki kadınların ‘derin ayrımcılık’ içinde yaşadığı ve kendi hayatlarıyla ilgili karar alamadığını belirten bir rapor yayımladı.

HRW tarafından yayımlanan 94 sayfalık rapora göre Katar’daki kadınlar, resmi erkek vesayet kuralları altında yaşıyor.

HRW, Katar'daki kadınların evlenmek, devlet bursları ile yurtdışında okumak, devlet kademelerinde işe girmek, belirli yaşlara kadar yurtdışına seyahat etmek ve bazı üreme sağlığı hizmetleri almak için 'erkek velilerinden' izin almaları gerektiğini ortaya koyuyor. Ayrımcı sistem ayrıca kadınların boşandıklarında ve yasal velayet sahibi olduklarında bile çocuklarının birincil koruyucusu olarak hareket etme yetkisini reddediyor. Bu kısıtlamalar Katar anayasasını ve uluslararası hukuku ihlal ediyor.

KATAR'DA ERKEKLER AYNI ANDA 4 KADINLA EVLENEBİLİYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü Uzman Araştırmacısı Rothna Begum, kadınların mücadele ederek ilerleme kaydetmesine rağmen hala özgür olmadıklarını belirterek, “Katar'daki kadınlar engelleri aştı ve eğitim gibi alanlarda önemli ilerleme kaydetti, ancak yine de tam, üretken ve bağımsız bir hayat yaşama yeteneklerini sınırlayan devlet tarafından uygulanan erkek vesayet kurallarına uymak zorundalar. Erkek vesayet, erkeklerin kadınların yaşamları ve seçimleri üzerinde sahip olduğu gücü ve kontrolü pekiştirir ve şiddeti teşvik edebilir veya körükleyerek, kadınlara, ailelerinden ve kocalarının tacizinden kaçmak için çok az seçenek bırakır” ifadelerini kullandı.

Katar yasalarına göre, kadınlar, yaşlarına veya eski medeni durumlarına bakılmaksızın, erkek bir vasinin evlenme iznine sahip olmasını şart koşuyor. Evlendikten sonra, çalışmadan, seyahat etmeden önce kocasının iznini almazsa veya "meşru" bir neden olmaksızın evinden ayrılırsa veya onunla seks yapmayı reddederse "itaatsiz" olarak kabul edilebilir. Erkekler ise aynı anda 4 kadınla evlenebiliyor.