Meksika Federal Güvenlik Birimi, geçen ay ülkede işlenen cinayetlere dair rapor hazırladı. Rapora göre 1 ayda 2 bin 44 cinayet işlenirken bu sayı, 2011’den bu yana görülen en yüksek vaka olarak kayıtlara geçti.

Rapor: Meksika'da geçen ay 2 bin 444 cinayet işlendi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Meksika Federal Güvenlik Birimi, geçen ay ülkede işlenen cinayetlere ilişkin bir rapor yayımladı.

Rapora göre mart ayında toplamda 2 bin 444 cinayet vakası kayıtlara geçerken, bu sayının 2011’den beri görülen vaka sayısı olduğu açıklandı. Açıklanan rapora göre günlük cinayet sayısı ise ortalama 78 olarak belirtildi.

Ay ay yapılan değerlendirmelerde ise ocak ayında 2 bin 379, şubat ayında 2 bin 206 cinayet işlendiği bildirildi. Ay boyunca en yüksek görülen ölü sayısı da 7 Mart’ta gözlemlendi. O gün 103 kişinin öldüğü raporlandı.

Guanajuato, Michoacan, Baja Colifornia, Chihuahua ve Veracruz eyaletleri, en çok cinayetin işlendiği yerler oldu.

UYUŞTURUCU KARTELLERİ CİNAYETLERİN ODAĞINDA

Ülkedeki uyuşturucu kartelleri cinayet sayılarının bu kadar yüksek olmasının ana şüphelisi olarak gösteriliyor.

Çıkarlarının çatıştığı neredeyse herkesi hedef haline getirip suikast düzenleyen kartellerin hedefinde polisler, siyasetçiler ve bürokratlar bulunuyor.

Meksika’da Haziran ayında yapılacak parlamento ve belediye seçimleri öncesinde 66 siyasetçi suikaste uğrayarak öldürülmüştü. Güvenlik Bakanı Rosa Rodriguez, işlenen cinayetlerde uyuşturucu çetelerinin parmağı olduğunu ve nüfuzlarını artırmak için gerçekleştirdiklerini belirtmişti.

Lopez Obrador’u iktidara getiren 2018 seçimleri kampanyaları sırasında 150’den fazla siyasetçi uyuşturucu çeteleri ve diğer suç örgütleri tarafından katledilmişti.

Meksika Yerel Yönetimler Birliği, yaşanan siyasetçi cinayetleriyle ilgili açıklama yapmış ve 2006 ile 2020 arası 200’den fazla siyasetçinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Ülkenin resmi verileri ise hükümetin ‘uyuşturucuya karşı mücadele’ kampanyasını başlattığı 2006 yılından beri 300 binden fazla kişinin şiddet eylemleri sonucu öldürüldüğünü açıklamıştı.

13 POLİS ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Meksika'da polis ve müfettişleri taşıyan konvoy, 19 Mart’ta, Meksiko City kırsalından güney batısına doğru hareket ederken, uyuşturucu kartelleri tarafından pusuya düşürülmüştü. Saldırılarda 5 eyalet polisi ve 8 soruşturma polisi hayatını kaybetmişti.

Başkenti üç taraftan çevreleyen ve 15 milyondan fazla nüfusa ev sahipliği yapan Meksika eyaleti, uyuşturucu kartelleri ve organize suçlarla dolu.

Animal Politico haber kuruluşu tarafından Eylül ayında elde edilen bir istihbarat raporu, eyalette faaliyet gösteren 26 suç grubu olduğunu belirledi.

Ülkenin uyuşturucu kartelleri ve organize suçlarla birlikte cinayet oranlarının çok yüksek olmasının yanı sıra polise yönelik saldırılar da Meksika’da rutin hale gelmiş durumda. Sivil toplum kuruluşu Causa en Común'a göre, 2020'de en az 524 Meksikalı polis öldürüldü.